Supe/Ciorbe
Ciorbă de crap cu borş
1. Se spală bucăţile de peşte, se curăţă bine şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Când a început să se formeze spuma, se curăţă uşor cu spumiera. După ce s-a limpezit zeama, se adaugă piperul boabe şi măcinat şi foaia de dafin. 2. Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se taie cubuleţe. […]
Ciorbă á la grec
1. Se curăţă şi se spală puiul. Se pune să fiarbă în apă cu un praf de sare. 2. Se lasă să fiarbă la foc mic, de la început până la sfârşit, ca să nu scadă brusc. Se curăţă legumele şi se spală bine. Se pun să fiarbă întregi împreună cu puiul. Oala se acoperă […]
Ciorbă bănăţeană
1. Se lasă fasolea la înmuiat în apă călduţă, timp de 3-4 ore. Se scoate din apă şi se pune să fiarbă în câteva ape, până elimină toxinele. 2. După ce s-a fiert, se scoate din apă şi se lasă în sită să se scurgă. Separat, se curăţă ceapa, ardeii, morcovul şi cartofii. Se taie […]
Ciorbă de praz cu borş
1. Se curăţă bine prazul, ardeii şi ceapa. Se taie rondele şi se călesc în puţin ulei de măsline. Se stropesc cu apă călduţă şi se adaugă morcovul şi ţelina rase pe răzătoarea mică. 2. Se lasă să fiarbă în câteva clocote şi se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi dovleceii. 3. Roşiile se opăresc, se […]
Ciorbă de lobodă
1. Se curăţă loboda de codiţe, se rupe şi se spală în câteva ape. Se pune într-o oală de 3 litri cu apă şi puţin ulei şi se lasă la opărit. 2. După ce s-a înmuiat, se scoate într-o sită şi se lasă să se scurgă bine, apoi se toacă mărunt cu un tocător de […]
Borş de peşte
1. La borşul de peşte, cele mai potrivite bucăţi din peşte sunt capul şi coada. Se iau capetele şi cozile de la 2 crapi (cam asta ar fi cantitatea pentru un borş adevărat pescăresc), se curăţă, se spală şi se pun să fiarbă în apă cu sare. 2. Când a început să facă spumă, se […]
Borş de găină
1. Se pune găina, curăţată şi spălată, în prealabil, să fiarbă în apă cu sare. După ce a început să clocotească, se adaugă legumele tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac. 2. Între timp, într-un bol, se sparge oul, se bate cu sare şi se îngroaşă cu făina […]
Supă de pui
1. Se curăţă şi se spală puiul în câteva ape, se pârleşte la flacăra de la aragaz, se mai trece printr-un jet de apă şi se porţionează. Pulpele, spatele şi aripile se păstrează pentru friptură, iar pieptul se pune să fiarbă în oala de supă cu o linguriţă de sare. 2. Când a început să […]
Ciorbă de văcuţă
1. Se spală muşchiul de vită în 2-3 ape şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se spumează până se limpezeşte zeama. 2. Zarzavaturile se curăţă, se spală şi se pun să fiarbă întregi împreună cu muşchiul de vită. 3. După ce au fiert, se scot în sită şi se lasă câteva minute […]
Supă-cremă de mazăre
1. Se curăţă pentru început mazărea, se spală şi se pune separat să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate din apă şi se lasă să se scurgă în sită. 2. Pentru gogoşele, se bat ouăle cu sare, se adaugă uleiul, smântâna şi făina cernută. Se amestecă bine şi se obţine […]