Supă cu paste şi crenvurşti

1. Se curăţă toate legumele şi se spală. Ceapa şi prazul se toacă mărunt şi se pun la fiert într-o oală cu 2 l de apă, cu un praf de sare. Se adaugă morcovii şi păstârnacul tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă la foc potrivit, jumătate de oră. Se spumează de câte ori este […]

Ciorbă de peşte

1. Peştele se curăţă de solzi, branhii şi intestine (la crap se scoate şi osul amar), se taie bucăţi potrivit de mari, apoi se spală cu apă rece, se lasă la scurs şi se pune la rece. 2. În 2 l de apă fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeiul gras tăiat felii. Se […]

De post – Supă de praz

1. Se curăţă zarzavatul de supă (morcovul, ţelina şi ţelina), se spală şi se taie în bucăţi mari. Se fierb 30 minute, în 2,5 l de apă cu puţină sare. 2. Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se strecoară supa de legume şi se pune […]

Supă cu ciuperci

1. Se curăţă zarzavatul pentru supă (ceapa, morcovul, păstârnacul şi ţelina), se spală, se taie în bucăţi mari şi se pune la fiert în 2,5 l de apă cu sare. 2. Ciupercile se curăţă, se spală, se taie felii şi se fierb în apă cu sare 10 minute. Se scurg bine de apă şi se […]

Supă de dovleac

1. Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, se taie bucăţi şi se fierbe înăbuşit cu o ceapă tăiată mărunt şi puţin unt. 2. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc ciupercile, pieptul de pui şi usturoiul tocat mărunt. Se condimentează cu sare, se stinge cu apă şi se lasă la foc potrivit, 20 […]

Supă de cartofi

1. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie felii, groase de 2 cm. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. 2. Jumătate din ceapa tocată şi prazul se călesc într-o tigaie încinsă cu ulei. După 5 minute se adaugă cartofii şi supa de […]

Supă de roşii

1. Se curăţă zarzavatul de supă (ceapa, morcovul, păstârnacul, ţelina şi ardeiul gras), se spală, se taie în bucăţi mari şi se pune la fiert. 2. Într-un alt vas cu apă se pun roşiile şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când sunt bine fierte, se trec printr-o sită şi se diluează cu supa de legume. […]

Ciorbă de fasole cu afumătură

1. Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat 2-3 ore sau de seara până dimineaţa. Se pune la fiert în apă cu un praf de sare, iar după primele clocote se schimbă apa. Separat, afumătura se fierbe câteva minute, apoi se spală bine, se curăţă şi se taie bucăţi. 2. Se pune […]

Supă de cartofi

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Prazul se toacă mărunt, ceapa se taie în sferturi, iar morcovii, ţelina şi pătrunjelul se taie în sferturi. Toate se pun la fiert într-o oală cu 3 l de apă şi un praf de sare. 2. Se lasă să fiarbă jumătate de oră şi se strecoară sau […]

Supă de vită cu crutoane

1. Se spală carnea şi se pune în apă rece. După jumătate de oră, se pune la fiert într-o oală cu apă şi un praf de sare. După primele clocote se schimbă apa şi se pune din nou pe foc. Se spumează şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Toate legumele se curăţă […]