Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro. / TEXT: Cristian Burcioiu

Fundația Ringier România, un prieten de nădejde al micuților pe care de opt ani îi însoțește pe drumul suferinței, a demarat campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți”. Un proiect de suflet prin care încercăm, cu ajutorul oamenilor care ne-au fost mereu aproape în sute de cazuri dramatice, să ajutăm la dotarea și modernizarea secțiilor de Neonatologie ale spitalelor din România. O misiune pe cât de grea, pe atât de nobilă, pe care suntem siguri că o vom împlini cu ajutorul vostru, al prietenilor fundației.

O primă etapă a campaniei vizează achiziționarea unui modern sistem de livrare a oxidului nitric, vital pentru nou-născuții internați la Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, din Capitală.

Unuia dintre bebeluși îi este efectuat, printre altele, un control amănunțit la inimă

Secția de Neonatologie, un loc al speranței

Undeva, în mijlocul Bucureștiului, câteva zeci de cadre medicale, vreo 70 de medici, medici rezidenți și asistente care lucrează în ture, dau în fiecare zi, ba chiar în fiecare secundă, o cumplită bătălie pentru a salva copilași abia veniți pe lume. Micuți aflați la granița dintre viață și moarte cărora destinul le-a desenat viitorul în tușe sumbre.

Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, din Capitală, este un loc al speranței unde priceperea medicilor trebuie însă ajutată, susținută de aparatură modernă pentru ca acești nou-născuți bolnavi, loviți crunt de soartă, să aibă o șansă în plus la viață.

Acest nou-născut este unul dintre cei cel puțin 27 de micuți pacienți internați în Secția de Neonatologie a Spitalului „Marie Curie”, din Capitală

Cele 27 de paturi sunt mereu ocupate

O vizită făcută la „Neonatologia” de la „Marie Curie” îți poate da dimensiunea reală a luptei crâncene care se dă acolo pentru salvarea fiecărui micuț. Este, de fapt, o secție de reanimare, cu 27 de rezerve, din nefericire mereu pline, toate cu pereți din sticlă, în mijlocul cărora este pătuțul minuscul pe care este așezat nou-născutul suferind. Aparatele emit continuu sunete, fie că este vorba de o alarmă – ce poate fi cod roșu sau galben -, fie că este vorba doar de monitorizarea obișnuită a micilor pacienți ale căror trupuri plăpânde sunt conectate la echipamentele de supraveghere și evaluare.

Medicii sunt peste tot, iar la cel mai mic semn de îngrijorare, evaluat de aparate, specialiștii în Neonatologie se duc într-un suflet în rezerva unde viața micuțului este brusc și mai amenințată.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie”

Nu vrem să fim puși să alegem între viață și moarte…”

„Aici e foc continuu, cum se spune. Nu ne permitem nicio clipă de răgaz. Iubim acești copilași, luptăm pentru ei, ne dăruim lor. Dar, pentru a fi mereu cu un pas în fața bolilor, avem nevoie și de echipamente. Nevoia noastră cea mare, acum vitală pentru bebeluși, este un sistem de livrare a oxidului nitric (n.r. – iNO), care este necesar nou-născuților ce suferă de hipertensiune pulmonară (n.r. – cazuri aflate în continuă creștere) sau acelora care au fost operați pe cord.

Acum, avem doar două aparate funcționale din șase, ceea ce este foarte puțin, în condițiile în care sunt situații în care avem nevoie de patru-cinci simultan. Nu vrem să fim puși să alegem între viață și moarte…”, ne-a declarat Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie”, din Capitală, care astfel a subliniat necesitatea achiziționării acestui sistem.

Un SMS cu textul „GRIJĂ” trimis la 8845 înseamnă o viață salvată

Fără aceste resurse de tratament – sistem de livrare a oxidului nitric, cart mobil, circuit de unică folosință pentru ventilație convențională și regulator de presiune cu conector 90 de grade -, micuții pacienți sunt, o spun chiar specialiștii care îi au în grijă, condamnați la moarte. Un singur aparat costă 173.000 de lei, adică aproximativ 35.000 de euro.

Campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți”, inițiată de Fundația Ringier

De aceea, Fundația Ringier România a lansat campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți” – parte a unui amplu proiect de modernizare și susținere a spitalelor din România -, care se va derula cel puțin un an.

Cu ajutorul vostru, al oamenilor cu suflet, al prietenilor noștri care mereu ați întins o mână de ajutor copilașilor chinuiți de boli cumplite, intenționăm să achiziționăm acest aparat.

Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți un SMS la 8845 cu textul „GRIJĂ”, prin care 2 euro vor ajunge la acești copilași sau să virați suma dorită în conturile fundației.

În fiecare an, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, din Capitală, ajung aproximativ 40-50 de micuți pacienți, nou-născuți care suferă de hipertensiune pulmonară.

Valoarea donației este de 2 euro pe lună

Valoarea donației este de 2 euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange România și Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartelele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA. Donația recurentă poate fi oprită prin trimiterea mesajului „GRIJĂ STOP” la numărul 8845. Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom România Mobile și Vodafone.

Cei care doresc să se alăture campaniei umanitare o pot face și donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:

  • RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
  • RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII