Am zis sa mai iesim din destinatiile turistice cunoscute si sa va ducem in locuri mai putin mediatizate. Ne oprim de data aceasta la Hamburg care, in 2012, s-a aflat in Top 10 cele mai vizitate orase europene, iar in 2011 a detinut titlul de Capitala Verde a Europei.
Departe de a fi un oras rece, industrial si lipsit de interes, Hamburg este al doilea oras ca marime al Germaniei, dupa Berlin si al doilea cel mai mare port al Europei, dupa Rotterdam. De aceea, turismul ocupa un loc important in economia locala, iar vizita in port este unul dintre traseele turistice propuse. Pentru ca portul (deci, comertul) este important, i s-a dedicat si o sarbatoare care, in 2016, are loc in perioada 5-8 mai si care, cu siguranta, va atrage din nou sute de mii de vizitatori.
Nu te plictisesti in St. Pauli
Cine spune port, spune marinari. Si cine spune marinari, spune viata de noapte. Iar Hamburg a facut tot posibilul pentru ca mii de marinari din toate colturile lumii sa nu se plictiseasca. Cartierul cald al vietii de noapte este St. Pauli.
Ca odinioara
Cartierul de antrepozite, Speicherstadt aspira sa intre in Patrimoniul UNESCO si este de asemenea un loc in care merita sa te opresti pentru a descoperi orasul Hamburg. Construit din caramida rosie este cel mai mare si mai impozant complex de antrepozite din lume, marturie a vietii burgheze de odinioara.
Masa la Hamburg
Desigur, mult peste te va astepta la Hamburg, datorita apropierii de Marea Nordului. Un sandvis cu hering prajit, marinat apoi in otet, consumat in port, la una dintre nenumaratele terase, nu te va dezamagi. Tot aici vei intalni si preparatele germane de baza: fasole de tot felul cu afumaturi, cartofi si varza din care am ales si noi cateva retete, deserturi pe baza de aluat de cozonac. Ah! Si multa bere, bineinteles, ca doar e vorba despre germani, care iubesc foarte tare aceasta bautura!