Durerile de spate sunt simptome extrem de frecvente la un grup extins de populații. Tinerii, adulții și vârstnici experimentează adesea dureri de spate. S-a observat o creștere alarmantă însă în ultimul timp chiar și la copii și adolescenți. Cauzele durerilor de spate pot fi foarte multe, iar factor decisiv în ziua de azi este ritmul de viață. Postura incorectă la școală, facultate sau la birou determina apariția durerilor de spate și a unor anumite patologii precum scolioza și hernia de disc. În acest articol vom discuta despre hernia de disc, o problema supărătoare și prezentă la bărbați și femei, și aproape la toate categoriile de vârstă, din păcate. Hernia de disc este o boală în care o parte a discului intervertebral, adică nucleul pulpos, se deplasează spre rădăcina nervoasă, apăsând asupra acesteia și provocând dureri intense.
Dacă hernia este una de dimensiuni considerabile și comprimă toți nervii pe care îi găsește, poate produce ceea ce se numește sindrom de cauda equina sau coada calului, care are ca rezultat o urgență chirurgicală. În cele mai multe cazuri, această durere se ameliorează cu un tratament conservator, fără intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, o mică parte dintre cei care suferă de o asemenea problema vor necesita o intervenție chirurgicală pentru tratament.
Există locații unde se pot trata herniile de disc. De exemplu, poți trata o hernie de disc Bio-ortoclinic.ro unde vei întâlni cea mai inovatoare tehnologie pentru un diagnostic corect și unde angajații au o vastă experiență în efectuarea celor mai noi tehnici non-chirurgicale, cu un interes deosebit în procedurile minim invazive pentru o mai bună recuperare a pacientului.
Profesioniștii de la această clinică vor face o evaluare medicală și tu vei putea să te bucuri de un tratament personalizat, în funcție de problema pe care o ai.
Care sunt simptomele pe care le experimentezi odată cu hernia de disc?
Imaginea herniei de disc este de obicei însoțită de o durere acută, bruscă și violentă ca intensitate. Include simptome tipice rupturii discului și altele cauzate de presiunea herniei asupra măduvei spinării sau a nervilor.
Nici înotul și nici exercițiile nu sunt de ajutor în prevenirea, ameliorarea sau tratarea unei hernii de disc care ajunge la o asemenea intensitate. Durerea devine atât de intensă încât, în general, nu este de obicei alinată cu nimic din ce ai prin casă. Analgezicele te vor ajută doar într-o mică măsură și ai nevoie de ajutor de specialitate. Dar chiar și așa, nu trebuie să uităm că există multe alte episoade de durere asemănătoare cu cel a herniei care nu sunt de fapt o hernie. Așa că ai nevoie să consulți un specialist. Dacă este o hernie, simptomele durerii de spate acute locale preced sau coincid cu simptomele neurologice (durere sciatică continuă până la picior, slăbiciune musculară, furnicături) și alte semne distinctive ale unei hernii de disc.
Sciatica este o durere care radiază la extremitatea inferioară și este simptomul cel mai caracteristic, distribuția durerii variind în funcție de teritoriul inervat de fiecare rădăcina nervoasă afectată. De asemenea, această provoacă dureri în partea inferioară a spatelui din cauza sensibilității discului în sine.
Durerea este de obicei mai mare atunci când tușești și când stai (de exemplu, când mergi într-o mașină) decât atunci când te culci. De obicei, este mult mai dureros să stai pe loc decât să mergi. Un alt simptom frecvent este parestezia (senzație de furnicături) la nivelul piciorului și această senzație este extrem de enervantă. De asemenea, poate duce la pierderea forței la nivelul piciorului și foarte rar la incontinență urinară.
Cele mai frecvente simptome sunt:
-Lumbago;
-Durere care iradiază în josul piciorului (sciatică);
-Modificări ale forței și sensibilității la nivelul extremității.
Ai vreunul dintre aceste simptome? În acest caz este posibil să ai o hernie de disc lombară.
Cine poate avea o hernie de disc?
Hernia de disc lombară poate apărea la orice vârstă, așa cum am spus-o deja, deși este o afecțiune care apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani. Prin urmare, are un impact economic semnificativ asupra populației în general, întrucât acestea sunt subiecți ce se află în plină activitate și sunt încadrați în câmpul muncii.
Care este prognosticul pentru vindecarea unei hernii de disc?
Dacă indicația este corectă și tehnica operației de disc este realizată cu atenție, se obțin rate de succes de peste 85-90%.
Este important să se clarifice că chirurgia herniei de disc are mai multe șanse să amelioreze durerea care iradiază la extremitatea inferioară decât durerea lombară.
Cum se tratează o hernie de disc?
Tratamentele pot fi invazive și non-invazive
Chirurgia herniei de disc are ca scop eliberarea rădăcinii nervoase comprimate, care este responsabilă de simptome. Există diferite tehnici pentru a realiza acest lucru. Cea mai eficientă până în prezent este îndepărtarea herniei, asociind o rezecție a unei părți a discului (a centrului acestuia) pentru a reduce șansele recidivei acesteia.
Este o procedură comună și se poate face cu sau fără microscop și cu o incizie mică. Alternativ, unele hernii pot fi operate cu rezultate similare cu ajutorul endoscoapelor. Pacientul trebuie internat timp de una până la trei zile după operație și se va putea trezi a doua zi după această. După internare te vei odihni relativ: vei putea ieși afară, dar fără să-ți apleci talia vreo 4 săptămâni.
Totuși, până a ajunge la un tratament chirurgical, cel mai bine este să încerci proceduri non-chirurgicale. Cum spuneam, șansele de vindecare cu astfel de proceduri sunt foarte mari, mai ales dacă apelezi la o clinică cu experiență și cu aparatura necesară pentru a face toate acestea.