Sursa foto: Unsplash

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite boli psihice, care afectează modul în care gândim, simțim sau ne purtăm, ne face să ne simțim tot timpul triști și să ne pierdem interesul în lucrurile care altădată ne plăceau. Interferează cu viața noastră de zi cu zi, atât cea personală, cât și cea profesională. Din fericire, persoanele care se luptă cu această tulburare au la dispoziție o gamă variată de tratamente, de la cel medicamentos la psihoterapie.[4]

Nu mulți știu însă că, așa cum contribuie la menținerea unei bune stări de sănătate fizică, alimentația poate avea un rol și în ameliorarea simptomelor depresiei. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre legătura dintre alimentație și depresie și importanța ei în combaterea acestei afecțiuni. 

Cum îți afectează alimentația sănătatea mentală

Relația dintre nutriție și sănătatea mentală a făcut și continuă să facă subiectul tot mai multe studii. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că o alimentație sănătoasă poate contribui la reducerea riscului de depresie. Pe de altă parte, deficitul de anumiți nutrienți (inclusiv unele tipuri de vitamina B, acizii grași Omega-3, vitamina D, zincul și magneziul), consumul de carbohidrați rafinați, de alimente care provoacă inflamații în organism, pot duce la o creștere a incidenței simptomelor depresive. 

În general, studiile par să indice că scăderea consumului de alimente nesănătoase, foarte procesate și rafinate, poate avea efecte pozitive nu doar asupra sănătății fizice, ci și a celei psihice. Bineînțeles, este nevoie de mai multe cercetări pentru a putea fi înțelese pe deplin mecanismele care leagă alimentația de depresie, dar adoptarea unei diete sănătoase, bogată în nutrienți, nu poate aduce decât beneficii.[1][2]

Ce alimente ajută la combaterea simptomelor depresiei 

Alimentele bogate în vitaminele B, în special B9, B6 și B12 ar putea fi de ajutor atunci când apar stările depresive. Cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, leguminoasele, nucile, peștele și lactatele slabe sunt, de exemplu, surse bune vitamine B.[2][3]

Unele studii[3] au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D pot fi asociate cu o creștere a riscului de depresie și că simptomele depresive par să se amelioreze în timpul primăverii și verii, când cantitatea de vitamina D din organism crește. Expunerea corectă la soare este cea mai importantă sursă de vitamina D, dar aceasta se găsește și alimente precum peștele gras, carnea roșie, ficatul sau gălbenușurile de ou.[3][5]

Acizii grași Omega-3 ar avea și ei, se pare, efecte antidepresive. Surse bune de Omega-3 sunt peștele gras, semințele de in, uleiurile de canola și soia, nucile și legumele cu frunze verzi.[3] 

Studiile au mai arătat o legătură și între nivelul de seleniu din organism și starea de spirit. Doza zilnică recomandată de seleniu este de 55 de micrograme pe zi, pentru adulți, iar carențele pot fi evitate prin includerea în dietă a unor alimente precum fasolea și alte leguminoase, carnea slabă, produsele lactate slabe, nucile și semințele, fructele de mare și cerealele integrale.[3]

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma efectele antidepresive ale anumitor alimente, dar cele efectuate până în prezent indică faptul că alimentația poate contribui la combaterea stărilor depresive. Carnea slabă, legumele cu frunze verzi, fructele de mare, nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale nu ar trebui să lipsească din dieta niciunei persoane; nu contribuie doar la menținerea sănătății fizice, ci pot avea un efect pozitiv și asupra celei psihice. Atunci când, din diverse motive, dieta zilnică nu poate asigura necesarul nutrițional, există diverse suplimente alimentare la care se poate apela.[2] Acestea se iau însă numai la administrarea medicului. 

Bibliografie: 

  1. Firth, Joseph, et al. “Food and Mood: How Do Diet and Nutrition Affect Mental Wellbeing?” BMJ, 29 June 2020, p. m2382, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322666/, 10.1136/bmj.m2382. Accessed 23 Aug. 2022.
  2. “Foods That Have Antidepressant Effects.” Psychology Today, 2019, www.psychologytoday.com/us/blog/integrative-mental-health-care/201908/foods-have-antidepressant-effects. Accessed 23 Aug. 2022.
  3. Fulghum, Debra. “Depression and Diet.” WebMD, WebMD, 2 June 2008, www.webmd.com/depression/guide/diet-recovery. Accessed 23 Aug. 2022.
  4. “Psychiatry.org – Depression.” Psychiatry.org, 2022, www.psychiatry.org/Patients-Families/Depression. Accessed 23 Aug. 2022.
  5. NHS Choices. Vitamin D – Vitamins and Minerals. 2022, www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/. Accessed 23 Aug. 2022.