1. Se rade varza sau se toacă cât se poate de mărunt, se amestecă cu morcovii tăiaţi feliuţe subţiri, se freacă cu sare, piper, se pun foile de dafin, puţin cimbru, câteva frunze de ţelină tocate şi se lasă până a doua zi (sau măcar vreo 6 ore, dacă nu vreţi până a doua zi).
2. Ardeii se curăţă de cotor şi seminţe, se spală şi se aşază cu gura în jos, ca să se scurgă apa din ei. Se taie puţin la vârf, în formă de cruce şi se umplu cu varza care a fost bine stoarsă de zeamă.
3. Se aşază ardeii umpluţi în borcane şi, printre ei, se pune morcovul şi ţelina tăiate felii, ardeiul iute, frunzele de ţelină, crenguţele de vişin şi de cimbru şi boabele de piper. Deasupra se toarnă saramura, care se prepară astfel: sucul rămas de la varza stoarsă şi 1 litru apă se pun într-o cratiţă, se adaugă oţetul, zahărul, sarea, boabele de piper, foaia de dafin şi conservantul dizolvat în puţin suc de varză. Se dă într-un clocot, se lasă puţin la răcit şi se toarnă peste ardeii aşezaţi în borcan.
12 decembrie 2010