Baclava cu nuci, alune şi migdale

1. Se dizolvă sarea şi zahărul în 200 ml apă călduţă. Se adaugă uleiul, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se frământă până se obţine un aluat omogen, moale şi elastic. Se acoperă cu o folie din aluminiu şi se lasă o oră la temperatura camerei.

2. Pentru umplutură, se amestecă nucile cu migdalele şi alunele, toate tocate mărunt, zahărul şi scorţişoara. Pentru sirop, se amestecă 300 ml apă cu zahărul, zeama de lămâie, scorţişoara, cuişoarele şi coaja de portocale. Se fierbe 15 minute, apoi se lasă să se răcească, se strecoară şi se amestecă cu mierea de albine.

3. Se împarte aluatul în 10 părţi. Fiecare bucată de aluat se întinde într-o foaie subţire, pe cât posibil după dimensiunile tăvii.

4. Într-o tavă unsă cu unt se aşază 5 foi unse cu unt. Se presară apoi umplutura, se stropeşte cu 3-4 linguri sirop şi 2 linguri unt, apoi se acoperă cu restul foilor unse cu unt. Se taie cu un cuţit foarte bine ascuţit bucăţi mici de 4×5 cm, apoi se stropeşte cu restul de unt şi se coace în cuptorul încins, la foc mic, o oră. În ultimele 15 minute se măreşte focul la mijlociu.

5. Baclavaua coaptă se stropeşte cu restul de sirop şi se lasă până se absoarbe tot siropul din tavă.