1. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie solzişori. Ardeii capia se curăţă de sâmburi, se taie fâşii şi se pun să se călescă într-o cratiţă cu puţin ulei. Se înăbuşe câteva minute, se adaugă o căniţă de apă şi se acoperă cratiţa.

2. Separat, se pregătesc cartofii şi morcovii. Se taie bucăţi mari şi se pun în cratiţă să se înăbuşe. Se mai adaugă apă, se condimentează cu sare, boia dulce, iute, piper şi foi de dafin şi se bagă în cuptorul încins.

3. Între timp, se taie bucata de ciolan afumat cubuleţe, care se pun într-o tigaie să se călească în puţin ulei, apoi se adaugă în cratiţa cu legume şi se lasă în cuptor să se rumenească. Cartofii ţărăneşti se servesc ornaţi cu feliuţe de ardei iute şi fire de mărar.