Cartofi în sos alb cu ghebe

1. Se curăţă ghebele şi se spală bine în 5-6 ape. Se scot în sită şi se lasă să se scurgă. Separat, se pun 1-2 l de apă la fiert, cu sare. Când a început să clocotească, se pun ghebele şi se lasă să se opărească aproximativ 40 de minute.
2. Se spală şi se curăţă cartofii, se taie rondele şi se aranjează în tavă. Se stropesc cu ulei şi apă şi se condimentează cu sare, piper, usturoi măcinat, cimbru şi foi de dafin.
3. Cartofii se acoperă cu o folie sau cu un capac şi se lasă în cuptor, la 120˚C aproximativ 60 de minute. Cu 5-10 minute înainte de a se opri cuptorul, se scoate folia şi se lasă să se rumenească.
4. După ce au fiert ghebele, se scot cu spumiera, se scurg şi se prepară cu oţet, ulei de măsline, sare şi usturoi pisat. Salata de ghebe se serveşte cu cartofii copţi. Se ornează cu mărar, pătrunjel şi rozmarin.