Cartofii copți ai lui Jamie

Usor

Vezi câteva variante de rețete ale lui Jamie Oliver pentur cartofi copți perfecți, crocanți sau moi, dar întotdeauna delicioși.

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 190 de grade, mediu spre iute. Taie cartofii în sferturi, sau felii groase, de 7-8 cm diametru. Spală bine feliile, ca să scapid e amidonul în exces. Pune-i într-o oală și acoperă-i cu apă rece și un praf, două de sare. Dă în fiert circa 6-7 minute, apoi strecoară-i într-o sită.

Toarnă cartofii într-o tavă și adaugă uleiul sau grăsimea aleasă (ulei pentru aromă italiană, unt pentru gust intens, sau grăsime de gâscă pentru crustă delicioasă).

Condimentează bine cartofii unși și scutură-i dacă vrei o crustă mai groasă. Dă la cuptor cartofii timp de circa 30 de minute.

Folosește trucul lui Jamie și presează puțin cartofii cu o presă de piure, cât să intre cât mai în contact cu tava și grăsimea încinsă.

Separat, prepară amestecul de mirodenii, din ulei de măsline, ierburi aromate, usturoi, un strop de aceto balsamico din vin roșu.

Dacă prepari varianta cu unt, curăță câteva bucăți de coajă de clementine sau portocală. Nu va fi comestibilă, dar aroma este incredibilă.

Adaugă amestecul aromatic peste cartofii pe trei sferturi copți și dă la cuptor pentru încă 40-45 minute.