Castraveţi pentru gurmanzi

1. Cu o zi înainte de a pune castraveţii, aceştia se ţin în saramură (50 g sare la 1 l apă), pentru a nu se înmuia. Când se pun în borcane se scot din saramură, se spală bine cu apă rece, apoi se aranjează frumos, intercalând straturile de castraveţi cu frunze de viţă, foi de dafin, cu căţei de usturoi, crenguţe de mărar, boabe de piper şi de muştar.

2. Se fierbe apa până când dă în clocot. Se adaugă zahărul, sarea şi boabele de piper şi se amestecă până se dizolvă. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă oţetul. Cât încă este fierbinte, se toarnă soluţia deasupra castraveţilor din borcan până se umple. După ce s-a răcit, pentru a nu prinde mucegai, se toarnă deasupra un strat subţire de ulei, se leagă borcanul sau se închide cu capac ermetic şi se păstrează la loc uscat, răcoros.