Tort din chec “Zi şi noapte” – o prăjitură delicioasă pentru ocazii speciale şi nu numai. Vezi reţeta, pas cu pas.
1. Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă cu zahărul până se întăresc, iar gălbenușurile, separate, se freacă până se albesc. În crema de gălbenușuri se adaugă coaja de citrice și extractul de vanilie, apoi se încorporează în albușul bătut și se amestecă ușor. La final, se adaugă făina în ploaie și se amestecă cu grijă să se păstreze pufos.
2. Aluatul astfel format se toarnă jumătate într-o tavă tapetată cu foaie de copt, iar cealaltă se amestecă cu pudra de cacao și se toarnă într-o altă tavă identică cu cea în care s-a turnat aluatul alb. Cele două blaturi se coc împreună 20 -25 minute, la 180°C.
3. Blaturile se lasă să se răcească, apoi se taie fâșii (baghete pătrate) de 2 cm și se așază câte una din fiecare, alternând pe culori. Când s-a terminat de pus primul rând, se începe cu al doilea rând, dar culorile trebuie să se inverseze, astfel încât pe sectiune să arate ca tabla de șah. Se lipesc fâșiile între ele cu cremă de vanilie.
4. Pentru crema de vanilie, se frecă gălbenușurile cu zahărul până se albesc, apoi se adaugă amidonul și făina până se obține o cremă groasă. Se toarnă peste ele încet, amestecând continuu, laptele fiert împreună cu vanilia. Se pune înapoi pe foc până se îngroașă, apoi se lasă să se răcească și se amestecă bine cu frișca bătută bine.
5. Tortul se îmbracă în frișcă și se servește după 5-6 ore.
Rețetă pregătită în emisiunea ”Draga mea prietenă” de la Kanal D.