Nu se poate să nu vă fi plimbat măcar o dată la mare, pe faleză, printre toate standurile acelea cu mâncare care mai de care mai îmbietoare… Și nu se poate să nu vă fi atras atenția pălăriuța aceea de carton – sombrero – mexicană, plină de niște ”cartofi prăjiți” dulci și niște sosuri îmbietoare. Churros se numesc, sunt de origine mexicană și se fac mai ușor decât ai crede. Un desert perfect pentru o zi de duminică la iarbă verde.
Pentru această rețetă veți avea nevoie de un poș cu vârful în formă de stea, desigur, prin care să treceți aluatul când va fi gata. Să începem!
Combinați într-un bol 65 g zahăr tos cu scorțișoara. Pregătește o farfurie cu șervețele de hârtie pe ea.
Într-o cratiță medie – care nu lipește, desigur -, la foc mediu, amestecă apa cu restul de zahăr, sarea și 2 linguri de ulei vegetal. Adu amestecul la fierbere și dă-l de pe foc. Adaugă făina, amestecă până se desprinde pe pe margini și se formează un aluat rotund. Într-o cratiță adâncă, pe care o folosiți de obicei la prăjit, turnați ulei de câteva degete înălțime și încingeți-l. Transferă aluatul mai devreme format în poș. Toarnă-l din poș direct în uleiul încins, cu grijă să nu te stropească. Pentru a delimita lungimea fiecărui churro în parte, poți tăia aluatul cu foarfeca în timp ce curge din poș. Puneți maximum 3 churros în serie. Prăjiți până capătă o culoare aurie și se coc înăuntru. Transferă mai apoi bucățile prăjite pe șervețelele de hârtie, lasă-le să se scurgă de ulei aproximativ 2 minute și dă-le prin amestecul de zahăr cu scorțișoară. Repetă procesul până termini tot aluatul de prăjit.
În ceea ce privește sosul de ciocolată… Fă frișca conform indicațiilor de pe cutie. Taie bucăți mici ciocolata și pune-o într-un bol. Încălzește frișca pe foc, fără a o aduce la fierbere. Toarnă frișca în bolul cu ciocolată, lasă așa pentru 1 minut și apoi amestecă cu o spatulă până se omogenizează.
La churros înainte!
Foto: churros / shutterstock