Cioco-surpriză
1. Ciocolata se taie bucăţi și se lasă la temperatura camerei. Se procedează la fel și cu untul. Se separă albușurile de gălbenușuri.
2. Separat, se pune la încălzit un bol metalic sau o cratiţă, pe baie de abur. Se pun în bol ciocolata și untul, la topit, amestecând continuu. Când se topește crema și devine omogenă, se dă deoparte.
3. Gălbenușurile se amestecă bine cu zahărul brun, cu îndulcitorii și cu esenţa de vanilie și, opţional, cu lichiorul de cafea. Se adaugă peste crema de ciocolată topită și răcită, apoi se omogenizează.
4. Albușurile se bat spumă, ca pentru bezele. Se încorporează ușor în crema de ciocolată, amestecând de jos în sus.
5. Se tapetează o formă de copt cu hârtie specială. Se întinde uniform compoziţia de ciocolată. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Se servește rece, pudrată cu zahăr.