Ciorbă de lobodă
1. Se curăţă loboda de codiţe, se rupe şi se spală în câteva ape. Se pune într-o oală de 3 litri cu apă şi puţin ulei şi se lasă la opărit.
2. După ce s-a înmuiat, se scoate într-o sită şi se lasă să se scurgă bine, apoi se toacă mărunt cu un tocător de lemn.
3. Între timp, se taie ceapa mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Se stinge cu o lingură de pesmet şi se adaugă loboda tocată.
4. Compoziţia se omogenizează cu zeama în care a fiert loboda şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc mic, până dă în câteva clocote. Separat, se pune borşul să clocotească şi, după aceea, se adaugă în ciorba de lobodă.
5. După ce a fiert ciorba, se opreşte focul şi se adaugă smântâna de post, se amestecă uşor ca să se omogenizeze bine şi se serveşte ornată cu leuştean proaspăt tocat mărunt.