Conopidă cu dovlecei în oţet
1. Conopida se curăţă şi se desface în bucheţele mici, care se pun în apă rece cu sare şi se lasă 10 minute. Dovleceii se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe.
2. Într-o oală de 2-3 l, se amestecă oţetul cu 500 ml apă, la care se adaugă sarea, piperul, zahărul şi coriandrul. Se dă în clocot, apoi se pun buchetele de conopidă şi se lasă să fiarbă 4 minute. Se scot şi se lasă deoparte să se răcească puţin. Se pun apoi în aceeaşi compoziţie de oţet şi dovleceii şi se lasă să fiarbă numai un minut.
3. Se aşază conopida şi dovleceii în borcanele curate, apoi se toarnă compoziţia de oţet şi se acoperă cu capace. Se sterilizează 15-20 minute şi se mai lasă în apa fierbinte jumătate de oră. Se scot apoi borcanele şi se învelesc într-un şervet mai gros. Se lasă să se răcească până a doua zi, apoi se aşază în cămară.