Cozonac cu mac
1. Se dizolvă drojdia şi o linguriţă de zahăr în 2 linguri de lapte călduţ. Se toarnă în făina cernută, se acoperă cu puţină făină şi se lasă într-un loc cald, la dospit. Ouăle se bat cu restul de zahăr şi zahărul vanilat, iar macul se spală şi se fierbe în 100 ml lapte cu miere. Untul se freacă, până se înmoaie.
2. În făina cu maiaua crescută se adaugă ouăle, un praf de sare, untul, macul fiert şi răcit şi romul. Se amestecă mai întâi cu o lingură din lemn, apoi se frământă. Aluatul trebuie să fie moale şi de aceea, din când în când, se ia câte puţină făină pe palme, ca să se poată desprinde aluatul de pe degete.
3. Se aşază în forma bine unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se lasă într-un loc cald, la dospit, jumătate de oră. Forma nu trebuie să se umple cu aluat decât jumătate sau puţin trecut de jumătate.
4. Se unge cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, la foc potrivit, 45-50 de minute.