Cozonac trandafir cu stafide
Cozonac trandafir cu stafide – binevenit dacă te-ai plictisit de cozonacul clasic. Se face uşor, după o reţetă rapidă.
1. Se cerne făina de două-trei ori, laptele se încălzeşte puţin, se amestecă cu zahărul, zahărul vanilat, esenţa de rom şi coaja de lămâie şi de portocală.
2. Ouăle se bat cu praful de sare. Stafidele se pun la înmuiat în puţin coniac sau apă călduţă cât să le acopere. Se amestecă făina cu plicul de drojdie uscată, cu untul la temperatura camerei, cu ouăle bătute şi laptele. Coca rezultată se frământă bine, circa 45 de minute, după care se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ o oră.
3. În timp ce aluatul creşte, stafidele se pun la scurs. Se unge masa de lucru cu puţin ulei, la fel şi ambele mâini, se întinde aluatul în foaie, folosind podul palmelor, se presară stafidele şi se face sul. Se taie sulul format în 7 bucăţi egale.
4. Se ia o cratiţă mai largă şi cu pereţi mai joşi, se unge cu ulei, se tapetează cu hârtie de copt, se pune o bucată de aluat în mijloc şi se completează pe margini cu restul bucăţilor de aluat. Se lasă din nou la crescut, acoperit, până creşte suficient, se unge cu ou bătut, se presară deasupra puţin zahăr tos, se dă la cuptor aproximativ 45-50 de minute (în cuptorul încălzit în prealabil), la foc mic. Primele 20 de minute nu se umblă la cuptor.