Desert de toamnă

1. Se cerne pentru început făina într-un bol, se adaugă untul moale, sare şi smântâna. Se amestecă uşor până se obţine o cocă bine legată. Se împachetează într-o folie şi se lasă la rece aproximativ o oră.
2. Separat, se curăţă gutuile, se spală şi se dau pe răzătoarea mare. Se topeşte untul şi se adaugă zahărul. Se lasă să se caramelizeze şi se adaugă gutuile. Se călesc la foc mic până se înmoaie şi se leagă ca o dulceaţă.
3. Spre sfârşit, se adaugă coaja de lămâie şi de portocală, zahărul vanilat şi se mai lasă 3-4 minute la foc mediu. Se ia miezul de nucă şi se bagă în cuptor aproximativ 3-4 minute.
4. Se scoate aluatul de la rece, se rade pe răzătoarea mare şi se presară un strat gros în tava tapetată cu unt şi cu făină. Se adaugă un rând de nucă măcinată, un strat de gutui şi unul de aluat. Se ornează cu feliuţe de gutui şi se bagă în cuptor, la 180° C. După ce s-a copt, se serveşte cu smântână dulce sau frişcă.