1. Se spală dovleceii, fără a se curăţa de coajă. Se taie la capete şi se scobesc cu o linguriţă. E foarte important să nu se spargă, ca să nu iasă umplutura din interior în timpul coacerii.
2. Miezul se toacă mărunt şi se păstrează pentru umplutură. Se curăţă ceapa şi ardeii şi se călesc în ulei. Se adaugă miezul de dovlecel şi carnea tocată. Se lasă să fiarbă înăbuşit şi se stropesc din când în când cu apă.
3. Se adaugă în compoziţie orezul spălat în prealabil, boabele de porumb şi sucul de roşii. Se condimentează cu sare, cimbru, busuioc şi piper şi se lasă să scadă.
4. Se umplu dovleceii cu compoziţia pregătită şi se pun în tava tapetată cu unt sau cu ulei. Se presară zahărul, pentru culoare, se stropesc cu puţină apă şi se bagă în cuptorul cald. Se lasă să se rumenească, apoi se scot şi se servesc ornaţi cu smântână şi cu frunzuliţe de măghiran.
12 decembrie 2010