1. Pulpa de pepene se taie cuburi mici. Portocalele curăţate de coajă se taie felii subţiri, iar coaja se taie cubuleţe mici şi se lasă să stea cu zahăr. Se curăţă perele de coajă şi seminţe şi se taie cuburi mici.
2. Se face un sirop de zahăr din tot zahărul, plus şase pahare de apă şi se fierbe până se leagă.
3. Se amestecă fructele cu siropul rece, coaja de portocale şi zahărul vanilat şi se lasă timp de 12 ore. Apoi se aşază cratiţa pe foc moderat şi, după ce dulceaţa a dat în primul clocot, se mai lasă să fiarbă 40 de minute la foc mic.
4. Spre sfârşitul fierberii, se adaugă sucul de lămâie şi romul. Se ia un polonic de dulceaţă într-o crăticioară şi se amestecă cu un plic de gelatină pentru dulceaţă, după care se toarnă peste dulceaţă şi se mai lasă 3 minute să fiarbă. Se toarnă apoi dulceaţa în borcane şi se lasă la răcit cu gura borcanului în jos.
2 ianuarie 2011