Dulceaţă de roşii
1. Se curăţă roşiile de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Separat, se pune într-o cratiţă apă la fiert, iar când a dat în clocot se introduc roşiile, timp de 5 minute.
Se scot apoi şi se răcesc sub un jet de apă rece, după care se curăţă pe rând de pieliţe.
2. Fiecare roşie în parte se taie la capătul dinspre codiţă şi se curăţă de seminţe cu un ac. Procedeul se face cu mare grijă, deoarece roşia trebuie să rămână întreagă.
Se lasă apoi roşiile la scurs într-o strecurătoare.
3. Coaja de portocală sau coaja de lămâie se taie în bucăţele mici. ~n fiecare roşie se introduce apoi câte o bucăţică de coajă de portocală sau de lămâie, în funcţie de preferinţe.
4. Se pune într-o cratiţă zahărul şi apa şi se fierbe la foc mic până când se obţine un sirop. Roşiile gata pregătite se introduc apoi în acest sirop.
5. Se ia vasul de pe foc şi se lasă timp de 30 de minute, apoi se continuă fierberea încă 10 minute.
Se retrage din nou vasul de pe foc şi se lasă deoparte timp de 4 ore, pentru ca roşiile să se îmbibe bine cu sirop. Se pune din nou vasul pe foc, până când se leagă siropul, iar roşiile capătă o culoare uşor transparentă.
6. Cu 5 minute înainte de a se lua vasul de pe foc, trebuie să se adauge zeama de lămâie şi zahărul vanilat.
7. Dulceaţa este bine să se lase la răcit în vasul în care a fiert. După ce a ajuns la temperatura camerei, se toarnă în borcane, care se închid apoi ermetic şi se lasă la păstrat pentru iarnă în cămară sau în beci, în funcţie de spaţiul pe care îl aveţi.