1. Se taie frunzele de rubarbă şi se păstrează doar tija.

Se spală tijele cu apă rece din abundenţă, după care se deco­jesc şi se taie bucăţi.

2. Portocalele, la rândul lor, se spală bine şi se taie bucăţele mici, cu tot cu coajă.

3. Bucăţelele de rubarbă se ames­tecă cu cele de portocală şi se pun la fiert într-o oală, împreună cu apa, zahărul şi pliculeţele de zahăr vani­lat. Se lasă la fiert la foc mijlociu şi se amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi de fundul vasului.

4. Când dulceaţa este aproape legată, se adaugă zeama de la jumătatea de lămâie.

Se ia de pe foc când devine uşor vâscoasă.

5. După ce a fiert, când este încă fierbinte, dulceaţa se pune în bor­cane, care se închid ermetic şi se înfăşoară apoi în prosoape.

6. Se lasă la răcit timp de 12 ore, după care se pot pune la păstrat în cămară.