Friptură cu garnitură de orez
1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se condimentează cu sare, piper şi muştar şi se lasă deoparte 10 minute. Se aşază apoi pe o folie pentru copt şi se pune într-o tavă. Se stropeşte fiecare bucată de carne cu puţin vin şi se unge cu ulei, apoi se înfăşoară în folie din aluminiu şi se coace în cuptorul încins, la foc tare, 35-40 minute.
2. Între timp, se curăţă morcovii, ţelina şi păstârnacul şi se fierb jumătate de oră în 1,5-2 litri de apă cu sare. Se separă 800 ml de supă şi se păstrează pentru orez, iar în restul de supă se fierb mazărea şi fasolea verde.
3. Se scoate friptura din cuptor şi după ce se răceşte puţin, se rupe folia şi friptura se unge cu miere diluată în vin. Se presară apoi cu susan şi se mai coace la foc potrivit 15-20 de minute. Se taie felii şi se serveşte cu garnitură de orez şi lămâie.
4. Orezul curăţat şi spălat se căleşte 1-2 minute într-o crăticioară cu ulei, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se căleşte puţin. Se stinge cu supa de legume, se potriveşte la gust cu sare şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic. Se acoperă cu un capac peste care se mai pune un şervet gros şi se lasă deoparte jumătate de oră, până când se absoarbe toată supa. Se amestecă cu porumbul fiert, mazărea şi fasolea verde şi se condimentează după gust cu piper şi pătrunjel verde tocat.