Friptură de porc cu legume

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se fasonează să se obţină o formă cât mai compactă şi se presară cu puţină sare şi piper. Se leagă circular cu o aţă, se prăjeşte pe toate părţile într-o tigaie încinsă cu ulei şi apoi se pune deoparte şi se păstrează caldă.

2. Morcovii curăţaţi şi spălaţi se taie rondele şi se presară într-un vas pentru copt, care se poate acoperi cu un capac. Se adaugă usturoiul, mixul de legume şi ceapa curăţată şi spălată, tăiată în sferturi. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se stropeşte cu ulei şi se amestecă. Deasupra se aşază carnea, se toarnă un pahar cu apă şi se aromează cu foile de dafin şi cimbrul.

3. Se pune vasul în cuptorul foarte bine încins şi se coace la foc iute 50-55 de minute. Se reduce focul, se scoate tava din cuptor şi se ia capacul. Se întoarce bucata de carne sau se stropeşte cu sosul din tavă şi se mai coace 20-25 de minute, până se rumeneşte frumos.

4. Friptura se serveşte cu legume şi cu sosul din tavă, care se strecoară şi se toarnă peste carne.