Friptură ţărănească

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se unge bine cu unt. Se condimentează cu cimbru, piper şi tarhon, apoi se aşază într-o tavă încăpătoare pentru friptură.
2. Legumele se curăţă, se spală şi se taie cuburi, apoi se aşază în tavă, în jurul cărnii, împreună cu foile de dafin.
3. Se adaugă vinul şi apa, se acoperă tava cu un capac sau cu folie de aluminiu şi se introduce în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru aproximativ o oră.
4. Pentru ca friptura să se rumenească frumos, se scoate apoi capacul sau folia, se întoarce carnea, se întinde jumătate din cantitatea de smântână peste legume şi se mai lasă tava în cuptor încă 30 de minute.
5. Înainte de servire, se taie carnea felii şi se aşază frumos pe un platou, cu legume de jur împrejur. Se toarnă deasupra restul de smântână, cât încă e totul fierbinte.