Gogoşari în oţet
1. Se aleg gogoşari proaspeţi şi sănătoşi. Se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Se păstrează numai gogoşarii sănătoşi, fără mucegai sau părţi moi. Se pun într-un vas mai mare şi se presară cu sare şi zahăr. Se acoperă şi se lasă de seara până dimineaţa. Se păstrează sucul care se lasă din gogoşari.
2. Într-un borcan care se poate închide etanş, foarte bine spălat şi uscat, se pun câteva frunze de ţelină, 2-3 căţei de usturoi şi câteva boabe de piper şi muştar. Se pun apoi jumătăţile de gogoşari şi rădăcina de ţelină tăiată felii. Deasupra se pun crenguţe de ţelină şi restul de usturoi, piper şi muştar.
3. Se toarnă 80 ml oţet în care s-a dizolvat mierea de albine şi sucul care s-a lăsat din gogoşari. Dacă lichidul nu este suficient, se mai adaugă şi restul de oţet.
4. Se închide borcanul şi se pune la fiert, într-un vas cu apă. Se lasă numai 10-15 minute, apoi se opreşte focul şi se acoperă vasul cu un capac şi un şervet gros.
5. Se păstrează pentru iarnă, de preferat într-un loc rece.