Gogoşi cu dulceaţă
1. Pentru început se pregăteşte maiaua din drojdie, lapte călduţ şi zahăr. Maiaua care trebuie să aibă consistenţa unei paste, se lasă câteva minute să crească lângă o sursă de căldură.
2. Între timp se pune făina într-un bol mai mare, se face o adâncitură şi se adaugă maiaua, coaja rasă de la o lămâie, zahărul vanilat, praful de sare, untul topit, oul, puţină zeamă de lămâie şi laptele. Toate ingredientele se amestecă şi se formează o cocă maleabilă ce trebuie pusă la crescut aproximativ 40 de minute, lângă o sursă de căldură, acoperită cu un prosop.
3. Se pregăteşte dulceaţa sau gemul de fructe preferat. Se verifică dacă aluatul a crescut suficient şi se întinde pe planşeta presărată cu făină. Se taie sub formă rotundă cu un pahar, se crestează la jumătate cu cuţitul, pentru a se pune dulceaţa. Se umplu cu câte o linguriţă de dulceaţă şi se presează în locul tăiat. Se mai lasă să crească pe planşetă încă 10 minute.
4. Se pune uleiul să se încingă şi se prăjesc gogoşile. Se lasă 2-3 minute pe o parte şi 2-3 minute pe cealaltă parte, iar când s-au rumenit se scot pe un prosop absorbant de bucătărie. Se pudrează cu zahăr.