1. Se curăţă fasolea de impurităţi, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Se limpezeşte de 2-3 ori şi se pune la fiert într-un vas cu apă rece (apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 4-5 cm).

2. Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Cine doreşte poate schimba apa după primele clocote. Se adaugă ceapa mare, morcovii şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie boabele de fasole şi legumele.

3. Separat, într-o tigaie cu ulei se căleşte ceapa verde tocată mărunt. Se stinge cu 3-4 linguri de supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe, pasta de tomate, un praf de sare, boabele de piper, foaia de dafin şi un polonic de supă de fasole. Se fierbe până se obţine un sos gros, apoi se răstoarnă în fasolea fiartă.

4. Se amestecă şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. Se mai lasă pe foc doar câteva clocote şi se presară verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte cu salată de sezon sau murături.