1. Se alege fasolea, se spală în apă caldă şi apoi se lasă apoi în apă călduţă de seara până dimineaţa. După ce s-a înmuiat, se pune în prima apă să clocotească, şi apoi se mai schimbă 2-3 ape. Fierberea în mai multe ape o curăţă de toxine. După ce s-a fiert, se scurge şi se lasă la răcit.
2. Se curăţă ceapa, ardeii şi morcovul. Ceapa se taie solzişori, iar ardeii şi morcovii se rad pe răzătoarea mică. Se călesc în ulei până se înmoaie, se toarnă un polonic de apă caldă şi se lasă să fiarbă.
3. Se adaugă fasolea, se amestecă uşor să nu se zdrobească şi, spre sfârşit, se adaugă bulionul şi se condimentează cu sare, piper boabe şi măcinat, cu foi de dafin şi mărar proaspăt. Se bagă la cuptor şi se serveşte cu costiţă afumată. Se ornează cu frunze de ţelină.
30 decembrie 2010