1. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se caramelizează puţin zahărul, doar cât să devină puţin cafeniu. Se ia de pe foc, se stinge cu vin şi se fierbe apoi până se dizolvă toţi grunjii de zahăr. Se adaugă sucul de portocale, coaja de lămâie şi de portocală, scorţişoara şi cuişoarele. Se fierbe 10- 15 minute, apoi se adaugă vişinata şi portocalele curăţate de coajă. Se acoperă şi se lasă până a doua zi, când se servesc cu îngheţată de ciocolată.

2. Pentru îngheţată, se bat gălbenuşurile cu zahărul şi cacaua, apoi se adaugă laptele fierbinte şi se bate în continuare. Se pune la foc mic şi se amestecă să nu se prindă, până începe să se îngroaşe compoziţia, având grijă să nu dea în clocot. Se lasă să se răcească şi se amestecă cu ciocolata rasă, frişca bătută şi esenţă de rom. Se pune la congelator 3-4 ore.