Mâncare de orez cu legume (de post)
1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se alege o cratiţă cu fundul mai gros în care se toarnă uleiul şi se căleşte ceapa tăiată solzişori. Se lasă doar cât să devină puţin aurie, apoi se adaugă morcovii şi ţelina tăiate rondele şi la sfârşit orezul curăţat şi spălat.
2. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn, iar când toată apa din cratiţă s-a evaporat şi toate legumele şi orezul sunt acoperite de un strat lucios de ulei, se adaugă un litru de apă şi se lasă pe foc doar până mai dă din nou în clocot.
3. Se pun apoi ardeii graşi tăiaţi cubuleţe, se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se dă în cuptorul încins, la foc potrivit. Se lasă la copt 15-20 de minute, apoi se ornează cu pătrunjel verde şi puţin mărar şi se serveşte cu salate din murături.