Meniu de post pentru o săptămână din postul Crăciunului

De pe 15 noiembrie şi până pe 24 decembrie ne aflăm în postul Crăciunului, periodă în care preparatele din post revin pe mesele celor mai m mulţi dintre credincioşi. Fie din motive religioase, fie din considerente mai pragmatice ce ţin de sănătate, această perioadă de şase săptămâni este, pentru oricare dintre noi, o bună ocazie pentru detoxifierea organismului.

Aşadar, dacă obişnuieşti să ţii post sau ţi-ai porpus să încerci acum, ne-am gândit că ţi-ar prinde bine câteva idei cu preparate de post. De fapt, ţi-am întocmit un meniu cu mâncăruri gustoase pentru toată săptămâna.

Iată ce mâncăruri îţi recomandăm pentru postul Crăciunului, pe care le poţi prepara fără să fii un maestru în gastronomie.

Luni
Mic-dejun – Cred că ştii deja că mic-dejunul trebuie să fie cea mai importantă masă a zilei. Există însă persoane care nu au poftă de mâncare dimineaţa. Dacă şi tu păţeşti la fel, atunci îţi sugerăm să încerci salata de fructe cu alune. Dulce-acrişoară, proaspătă şi sănătoasă, fructele şi alunele îţi vor asigura necesarul de energie cel puţin până la ora prânzului.
Prânz – Cred că nu există persoană căruia să nu îi placă chifteluţele, popularele rotocoale atât de nelipsite din meniul românesc încât mulţi au impresia că sunt un preparat tradiţional. Dn păcate, nu este aşa. Chiftelele, sau mai degrabă kuftan, s-au gătit prima dată în Liban. Iar acum poţi alege între numeroase sortimente: chifteluţe din cartofi, dovlecei, ciuperci, chiar varză sau, de ce nu, chifteluţe originale libaneze, din năut. Din peşte, când este dezlegare.
Cină – Cartofi cu rozmarin la cuptor şi salată de sfeclă roşie

Marţi
Mic-dejun – Încearcă ceva uşor, cum este o salată de vinete, brânză din soia şi legume proaspete. Ca desert, poţi alege fructe sau cereale de orz cu nuci şi miere.
Prânz – O supă de praz cu pâine prăjită.
Cină – Chiar dacă e post nu trebuie să te abţii de la deliciile italiene cum sunt pastele. Cu atât mai mult cu cât există o mulţime de reţete inovatoare vegetariene şi de post, unele dintre acestea, chiar mai reuşite decât cele preparate cu carne. Noi îţi sugerăm să încerci pastele cu sos de roşii şi măsline.

Miercuri
Mic-dejun – Dacă vrei să îţi aminteşti de gustul copilăriei toamna, atunci e musai să scoţi pe masă ori dulceaţă, ori zacuscă. Cred că multora dintre noi aceste delicii la borcan, pregătite cu migală de bunica, ne reînvie în minte amintiri dintre cele mai vechi.
Prânz – Indiferent cum este preparată sau cum o preferi, fasolea este o sursă de fier necesară pentru organism. De preferat este să incluzi fasolea şi în meniul de peste an, nu numai în post.
Cină – După un meniu 100% românesc, seara întreyărim că ţi se va face poftă de ceva deosebit. Cum am intuit dinainte, ţi-am pregătit deja reţeta pentru fantezia thailandeză pe care ţi-am propus-o la cină.

Joi
Mic-dejun – Unt, dulceaţă şi pâine prăjită cu ceai. Alune sau nuci, supliment pentru ”ronţăit”, dacă preferi.
Prânz – Mâncare de mazăre, un alt aliment atât de sănătos care nu trebuie să lipsească nici din regimul tău alimentar. Cel mai probabil vei dori să o savurezi pe un ”pat„ de mămăliguţă.
Cină – Pentru că te-am obişnuit cu specialităţi la cină, astă seară poţi încerca o porţie mousse din sparanghel cu frunze de ridichii, o delicatesă din care mănânci fără să te mai saturi.

Vineri

Mic-dejun – Vinete umplute sau roşii umplute cu salată de vinete
Prânz – Supă cremă de ciuperci, o bunătate de supă pe care o poţi servi cu crutoane.
Cină – Orez cu roşii şi busuioc

Sâmbătă

Mic-dejun – Lintea este o altă alternativă bună şi gustoasă la carne. Dacă nu ai gustat până acum pate de linte, îţi garantăm că o să uiţi de pateul de post din supermarket.
Prânz – Borş de păstăi verzi cu ardei iute şi mămăliguţă. Mmm, nouă deja ni s-a făcut poftă…
Cină – Ciuperci umplute cu usturoi, ceapa, ardei gras, ardei iute, roşii, busuioc.
Ca desert, încearcă negresa de post, aproape mai gustoasă decât cea de dulce.

Duminică

Mic-dejun – Duminică, ce spui de o specialitate de inspiraţie turcească… dar cu gust autentic românesc? Hummus de fasole verde. Un aperitiv foarte uşor şi gustos, dacă are condimentele necasare.
Prânz – La prânz, sărmăluţele de post vor transforma banalul prânz într-o masă festivă la propriu, aşa cum trebuie să fie de altfel masa de duminică în familie. Uneori, sarmalele de post sunt mai gustoase decât cele cu carne.
Cină – Cartofi la cuptor cu legume, cartofi ţărăneşti sau musaca de cartofi. Aşa cum ştii, există numeroase alternative culinare pe bază de cartofi.
Iar dacă ai poftă de ceva dulce, îţi recomandăm să încerci acasă fursecuri cu alune.