1. Drojdia de bere se înmoaie într-un bol în 3-4 linguri de lapte cald, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri de făină. Se lasă la dospit câteva minute şi se amestecă apoi cu făina, zahărul şi laptele călduţ. Se frământă adăugând unt puţin câte puţin până se desprinde de pe mâini.

2. Aluatul se lasă la crescut lângă o sursă de căldură, apoi se taie bucăţi care se rulează pe planşetă şi se împletesc în formă de 8.

3. Mucenicii astfel formaţi se aşază într-o tavă de aragaz şi se lasă la crescut câteva minute. După ce au crescut, se ung cu ou bătut şi se coc la foc potrivit. Între timp, se pregăteşte siropul: se pune apa la fiert, iar apoi se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi se amestecă bine, până se topeşte zahărul.

4. După ce s-au copt mucenicii, se însiropează şi se presară nucă măcinată pe deasupra sau zahăr. Se mai pot unge şi cu miere dacă doriţi.