Mucenici moldoveneşti de post
Sunt de post şi sunt delicioşi. Cu siguranţă cei dragi vor aprecia mucenicii tăi moldoveneşti:
1. Pentru aluat se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o linguriţa de zahar, o lingura de faina si puţina apa calda. Se lasa 10 minute sa lucreze drojdia.
2. Apoi, maiaua se pune peste restul fainei, se adauga sarea, apa si uleiul si se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie sa fie usor moale si daca e prea tare se mai adauga apa calda si puţin ulei. Se lasa sa creasca 25 de minute.
3. Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi si din fiecare se lucreaza câte un sol care se împleteste sub forma cifrei opt. Se asaza în tava unsa cu puţina grasime vegetala si tapetata cu faina si se coc 25 de minute.
4. Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor si, dupa ce mucenicii s-au copt, se asaza pe un platou si se însiropeaza. Apoi, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata. Se lasa sa se înmoaie de la sirop si apoi se aduc la masa.