1. Pentru aluatul de mucenici, se cerne făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se pun sarea, drojdia , vanilia, uleiul, apa călduţă şi se frământă câteva minute până se obţine un aluat elastic. Dacă mai este nevoie şi vi se pare coca prea moale, mai presăraţi puţină făină.
2. Aluatul se lasă câteva minute să crească, iar în acest timp se pune o oală cu 3-4 litri de apă să fiarbă cu un praf de sare şi puţin ulei. Aluatul de covrigei se întinde cu sucitorul, se taie şi se formează prin modelare opturi mici. Se opăresc câteva minute şi apoi se pun în sită, la scurs.
3. Se pun în tavă şi se coc la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească în acelaşi timp.
4. Separat, se prepară zeama. Se pune apa să fiarbă cu zahărul, se lasă să dea în câteva clocote, apoi se adaugă toate mirodeniile şi, la sfârşit, se pune nuca coaptă şi măcinată. După ce a clocotit bine zeama, se ia de pe foc şi se adaugă mucenicii.