Mucenici munteneşti

Spre deosebire de tradiţia moldovenească, atunci când vine vremea mucenicilor, în Muntenia se prepară altfel. Iată cea mai bună reţetă de mucenici munteneşti:

1. Pentru aluat, se amesteca faina, apa si sarea si se framânta pentru a ob_ine un aluat potrivit de tare. Se întinde aluatul într-o foaie nu mai groasa de 1/2 cm si se taie mucenicii cu aparatul special.

2. Se pun mucenicii taiaţi pe hârtie sau într-o tava, rasfiraţi si se lasa sa se usuce timp de o ora.

3. Se asaza la foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahar, dupa gust. Când apa începe sa fiarba, se micsoreaza focul si se pun mucenicii cu grija. Se adauga razatura de citrice, esenţele si zaharul vanilat si se lasa la fiert în jur de 20-25 de minute.

4. Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nuca si scorţisoara alaturi.