1. Se curăţă cartofii de coajă şi se pun la fiert 20 de minute în apă cu sare. Când sunt bine fierţi, se zdrobesc şi se amestecă cu laptele, smântâna, gălbenuşurile şi sarea, până se obţine o pastă omogenă.
2. Se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet un vas termorezistent. Se pune piureul şi, cu dosul unei linguri, se fac nişte adâncituri în care se pun conţinutul ouălor, fără să se spargă gălbenuşurile. Se pune vasul în cuptorul cald, la foc mijlociu, pentru 10 minute.
3. Între timp, se prepară sosul astfel: se amestecă untul moale cu făina, apoi se diluează cu laptele, se adaugă boiaua sau pasta de tomate şi 50-100 ml apă.
4. Se scoate preparatul din cuptor, se stropeşte uniform cu sosul, apoi se dă vasul la cuptor pentru alte 10 minute. Se serveşte cald, presărat cu caşcaval.
12 decembrie 2010