Plăcintă cu gutui

1. Se rad gutuile. Pe măsură ce se rad, se stropesc cu zeamă de lămâie. Se topeşte untul şi se pun gutuile cu zahărul şi scorţişoara pe foc, 15 minute, amestecând. 2. Aluatul: se frământă făina cu untul tăiat bucăţele, zahărul, gălbenuşurile, smântâna, praful de copt, coaja şi sucul de lămâie. Se împarte compoziţia şi […]

Gutui coapte cu scorţişoară

1. Se spală şi se taie gutuile în două, pe orizontal, cam la 2/3. Se înlătură căsuţa cu seminţe şi apoi se pun gutuile în tava în care se vor coace. 2. În fiecare gutuie se înfige câte un cuişor şi apoi căsuţa de sâmburi se umple cu câte o linguriţă de miere, se presară […]

Tartă cu gutui

1. Aluatul: în făină se adaugă sarea şi untul tăiat bucăţele. Se frământă aluatul. Se strânge într-o bilă care se acoperă cu folie alimentară. Se dă la rece 30 de minute. 2. Gutuile, curăţate şi cu seminţele scoase, se taie cuburi şi se pun la fiert. Se scurg şi se amestecă cu unt şi zahăr. […]

Chec cu gutui

1. Se spală şi se taie gutuile. Se scot căsuţele de sâmburi şi apoi fructele se taie cât mai mărunt. Cuburile de gutuie cu apa, mierea, zahărul, sucul de lămâie strecurat şi scorţişoara se pun la fiert. După ce amestecul dă în clocot, se reduce focul şi se lasă să fiarbă circa o oră, până […]

Supă minestrone

1. Toate legumele se spală, se curăţă şi se taie cât mai mărunt. Se curăţă şi se taie usturoiul. 2. În oala de supă se pune uleiul la încins şi apoi toate legumele, în afară de mazăre şi us¬turoi. Se lasă 5 minute să se înmoaie toate legumele, după care se toarnă 1,5 l de […]

Tăiţei cu gălbiori

1. Se spală şi se curăţă gălbiorii şi se taie mărunt. 2. Într-o tigaie se pune uleiul şi, când s-a încălzit, se pune şi untul. După topirea untului se pun gălbiorii şi se lasă 10 minute. Se adaugă usturoiul zdrobit, parmezanul şi smântâna. Se potriveşte gustul de sare şi piper. Se fierb pastele şi se […]

Lasagna gratinată

1. Sosul de carne: se taie mărunt ceapa şi usturoiul şi se pun într-o lingură de ulei încins. Când ceapa a devenit translucidă, se adaugă roşiile tăiate şi sosul lor, cimbrul sau oregano. Se lasă la foc mic 20 de minute. 2. În cealaltă lingură de ulei Unisol încins se rumeneşte carnea cu sare şi […]

Ciorbă cu legume de vară

1. În oala de ciorbă se încinge uleiul şi se pun să se înmoaie ceapa, morco¬vul, albitura şi ardeiul gras, curăţate şi tăiate mărunt. După ce acestea s-au înmuiat, se adaugă cartofii tăiaţi cuburi mici, varza tăiată mai mare, fasolea ruptă şi se lasă să se călească maximum 2 mi¬nute. Apoi se toarnă circa 2 […]

Supă-cremă de dovleac cu lapte

Supa-cremă de dovleac cu lapte se face repede și este un deliciu într-o seară rece de toamnă. Încearcă această rețetă simplă! 1. Se curăţă dovleacul de seminţe şi apoi se taie bucăţi pentru fiert. 2. Se pune laptele la fiert şi când fierbe, se pun bucăţile de dovleac. Se lasă la foc mic până ce […]

Supă de sfeclă

1. Într-o oală se călesc ceapa tocată mărunt şi usturoiul la fel. Sfecla curăţată şi cartofii se taie cuburi cât mai mici şi se adaugă în oală. Se lasă să se înmoaie puţin în ulei şi apoi se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă. 2. După ce au fiert, legumele se mixează şi […]