Desert: Prăjitură cu lămâie şi nuci

1. Se freacă untul cu zahărul pudră, cu un praf de sare şi cu esenţa de vanilie. 2. Se adaugă ouăle unul câte unul şi, la final, făina cernută. Se încorporează uşor şi se împarte compoziţia în două. 3. O parte din compoziţie se amestecă cu esenţa de lămâie, iar cealaltă cu nuca măcinată şi […]

Desert: Cornuleţe umplute

1. Se cerne făina într-un bol. Se face o gaură la mijloc şi se pune untul moale ţinut la temperatura camerei. 2. Se adaugă sarea, iaurtul şi apa minerală. Se încorporează uşor toate ingredientele, până se obţine un aluat. 3. Se lasă la rece aproximativ o oră, timp în care se prepară umplutura. Nucile se […]

Desert: Brioşe de casă cu ciocolată

1. Se încinge cuptorul până la temperatura de 180°C. Se aranjează hârtiile de copt în tava specială, pentru coacerea brioşelor. 2. Se taie în bucăţi cât mai mici ciocolata cu lapte. Se amestecă făina cu bucăţile de ciocolată, cacaua şi praful de copt. 3. Se bate oul într-un alt vas, se adaugă zahărul, untul moale […]

Desert: Prăjitură trasă în ciocolată

1. Se freacă untul cu zahărul, se adaugă coaja de portocală, un praf de sare și ouăle, unul câte unul. Se pun nuca, vanilia, zeama de portocală, cacaua și făina cernute. Se amestecă și se toarnă în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la 150°C. 2. Ciocolata se pune să fiarbă la baie […]

Reţete cu ciupercuţe

1. Se separă ouăle. Se frământă untul cu 50 g zahăr pudră, cele 2 gălbenuşuri şi făina, până se obţine un aluat, din care se întinde o foaie subţire. 2. Cu ajutorul unui păhărel se taie forme rotunde, care se aşază într-o tavă bine unsă. 3. Cele două albuşuri se bat bine cu 200 g […]

Reţetă: Supă cremă de morcovi

1. Se curăţă legumele, se spală şi se fierb, la foc mic, în apă cu sare şi puţin ulei de măsline. 2. Se verifică dacă au fiert legumele, apoi se scot. 3. Ceapa se aruncă, iar restul legumelor se pasează. 4. În piureul de morcovi se adaugă o linguriţă de făină şi apoi smântâna. Se […]

Jeleu de soc negru cu alune sfărâmate

► Bobiţele de soc negru se spală, se pun la fiert în 300 ml de apă, se lasă 5 minute la foc moderat, apoi se lasă să se răcească, apoi se pun într-o strecurătoare aşezată deasupra unui castron. Se pasează până când din fructe iese tot sucul. ► Alunele se toacă mărunt. Zahărul se pune […]

Jeleu de coacăze roşii şi lichior de zmeură

► Coacăzele se spală, se pun, cu tot cu codiţe într-o oală, se adaugă 300 ml de apă şi se lasă, la foc mic, cca 5 minute. Se scot, se pun într-o strecurătoare, aşezată deasupra unui castron, ca să se scurgă complet de apă. Fructele se zdrobesc apoi, până când se obţine o pastă. ► […]

Reţete: Şniţel de curcan, cu roşii şi mozzarella

► Prazul se spală şi se taie fâşii groase. Ciupercile se taie rondele. Roşiile se opăresc câteva secunde în apă fiartă, se scot şi se taie bucăţele. Bucăţile de şniţel se dau cu sare şi piper. ► Se încinge uleiul într-o tigaie. Se lasă la călit, la foc mic, prazul şi ciupercile, cca 8 – […]

Reţetă: Supă cu verdeţuri şi cartofi

► Se fierb uşor verdeţurile tocate, în supa de carne. Se asezonează cu sare, chimen şi piper. Se adaugă cartofii feliaţi şi curăţaţi şi ciupercile. Se mai fierbe încă 10 minute, la foc mic. ► Se îngroaşă cu rântaşul făcut din unt şi făină şi se mai fierbe 5 minute. Se adaugă smântâna, se asezonează […]