Gogoşi pufoase
1. Se dizolvă drojdia în apă călduţă, apoi se adaugă zahărul, uleiul, esenţa de vanilie, coaja rasă de lămâie, sarea şi făina. Se frământă bine, până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini şi devine pufos. Se pune într-un castron, se acoperă şi se lasă să crească, la loc călduţ, până îşi dublează cantitatea. […]
Bucheţele “vesele” cu orez
1. Se curăţă usturoiul, se taie mărunt și se călește. Se adaugă orezul fiert, pătrunjelul, măghiran și cimbru, după gust. Se amestecă la foc mic, până se omogenizează. 2. Se spală roșiile și se taie partea de sus ca un capac. Se scoate miezul cu o linguriţă. Miezul și bucăţile de roșii tăiate din partea […]
Gazpacho (de iarnă)
1. Se spală legumele, se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Se pun într-o oală cu apă şi se dau la fiert. 3. Separat, se pune la fiert orezul. 4. După ce au fiert, se pasează legumele cu blenderul până se formează o pastă. 5. Peste legumele pasate se toarnă sucul de roşii, se condimentează […]
Cornete cremoase
1. Se amestecă bine marţipanul cu migdalele, zahărul, oul şi smântâna. Se adaugă un praf de sare şi făina în ploaie şi se amestecă până devine o pastă omogenă. La final, se încorporează uşor albuşurile bătute spumă. 2. Se întinde o foaie de copt în tavă şi se toarnă aluatul sub formă de cercuri cu […]
Nuci vieneze caramelizate
1. Se pune într-un vas apa şi zahărul şi se lasă la foc mic, amestecându-se continuu să se topească. Apoi se adaugă jumătăţile de miez de nucă şi se lasă să fiarbă până scade apa şi nucile se rumenesc uşor. 2. Între timp, se sfărâmă biscuiţii şi se adaugă şi ei peste compoziţia de caramel […]
Tartă cu brânză şi spanac
1. Se cerne făina pe o planşetă, se face o adâncitură la mijloc şi se pune un ou şi sarea. Se adaugă untul tăiat cuburi şi se frământă repede. 2. Se adaugă treptat apa şi se amestecă până se obţine un aluat sfărâmicios. Se înveleşte aluatul aperitivîn folie de plastic şi se lasă 30 de […]
Tartă cu mere
1. Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu untul, gălbenușurile, un praf de sare, zahărul, vanilia, apa minerală și coaja de lămâie. Se amestecă bine și se formează un aluat consistent. Se înfășoară în folie transparentă și se lasă la rece aproximativ o oră. 2. Între timp, se curăţă merele, se feliază și […]
Somon la grătar cu legume
1. Medalioanele de somon se trec printr-un jet de apă rece, apoi se lasă să se scurgă în sită. Se condimentează cu sare și piper. Se încinge grătarul și se unge cu ceapă albă. 2. Se taie lămâile felii și se condimentează cu sare grunjoasă. Se pune un strat de lămâi, iar deasupra se pun […]
Cremă de ciuperci
1. Se spală ciupercile, se curăţă şi se taie solzişori. 2. Se căleşte în puţin ulei ceapa tăiată mărunt. 3. După câteva minute, se adaugă ciupercile şi sarea şi se lasă să fiarbă în apa pe care o lasă ciupercile. 4. Se adaugă păstârnacul şi ţelina curăţate şi tăiate cubuleţe. 5. Când sunt fierte legumele, […]
Mușchi file umplut cu orez
1. Se taie mușchiul de porc astfel încât să se poată rula. Se bate cu ciocanul de șnițele, se unge cu unt, se condimentează cu sare, cimbru și piper și se lasă 10 minute la rece. 2. Între timp, se spală orezul și se căleşte în unt. Se adaugă apă călduță treptat până începe să […]