Supă pescărească

1. Se curăţă ceapa și se taie peștișori. Se curăţă cartofii și morcovii. Se taie cubuleţe. 2. Ceapa se călește în ulei încins. După ce s-a făcut aurie, se adaugă cartofii și morcovii. Se călesc puţin, apoi se toarnă un litru de apă. Se pun în apă cubuleţele de supă, șofranul, piperul și chimenul. Se […]

Budincă de varză acră

1. Se spală varza, se lasă să se scurgă bine şi se taie în felii groase. Se taie chiflele cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie solzişori subţiri. Se amestecă varza, cu ceapa şi cubuleţele de pâine şi se adaugă ouăle bătute, laptele şi crutoanele. Se amestecă întreaga compoziţie şi se condimentează cu sare şi […]

Specialitate poloneză

1. Ceafa de porc se spală şi se taie în felii groase de două degete. Feliile de ceafă se presară cu sare şi piper, se călesc pe ambele părţi în ulei şi se scot din cratiţă. Ciupercile se spală, se taie felii şi se călesc în aceeaşi cratiţă. Se scot din cratiţă şi se adaugă […]

Plăcintă ţărănească

1. Se freacă drojdia cu puţin zahăr, 2 linguriţe de făină şi puţină apa caldă până se omogenizează. Se lasă la dospit. Într-un castron, se cerne făina, se adaugă drojdia şi se amestecă. Treptat, se adaugă apa caldă şi un praf de sare şi se frământă până se desprinde aluatul de pereţii vasului. Se lasă […]

Tartă Provence

1. Se cerne făina pe o planşetă, se face o adâncitură la mijloc şi se pune un ou şi sarea. Se adaugă untul tăiat cuburi şi se frământă repede. Se adaugă treptat apa şi se amestecă până se obţine un aluat sfărâmicios. 2. Se înveleşte aluatul în folie de plastic şi se lasă 30 de […]

Brioșe cu carne

1. Înainte de a începe prepararea compoziţiei, aprindeţi cuptorul. Apoi, tapetaţi formele pentru brioșe sau o formă pentru blat de tort cu ulei. 2. Într-o tigaie, se pune la încins uleiul de măsline. Se adaugă ceapa, morcovul, usturoiul și oregano și se călesc cam 2-3 minute. Se dă tigaia la o parte și se lasă […]

Budincă de toamnă

1. Legumele se curăţă, se spală și se taie cubuleţe. Orezul se macină în râșniţă sau se pisează bine în piuliţă. 2. Într-un vas încăpător, se pune supa la fiert, împreună cu pulberea de orez, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Se lasă până se îngroașă și capătă consistenţa unei paste, apoi se lasă la […]

Fursecuri cu ciocolată

1. Într-un vas, se amestecă margarina, apoi se adaugă zahărul şi zahărul vanilat, făina cernută, bicarbonatul şi praful de sare. Se încorporează apoi şi nuca măcinată, până se omogenizează. 2. Separat, se taie ciocolata mărunt, apoi se pune şi ea în aluat. 3. Între timp, se pregăteşte o tavă, se unge cu ulei şi se […]

Rondele bicolore

1. Se amestecă într-un vas zahărul pudră cu făina. Se adaugă zahărul vanilat, coaja de lămâie şi margarina tăiată cubuleţe. Se amestecă bine, până se obţine o compoziţie omogenă, care se împarte în două jumătăţi. În una dintre ele se adaugă cacaua şi se mai amestecă bine până se încorporează. Se pun aluaturile în folie, […]

Ciuperci “fantezie” la cuptor

1. Se curăţă ciupercile și se scot cozile, care se taie mărunt. Se curăţă usturoiul și ceapa și se taie cubuleţe. Ciupercile tăiate, ceapa și usturoiul se călesc. Se adaugă fulgii de ovăz și se lasă la fiert. 2. Se adaugă ardeiul și roșiile, tăiate mărunt. Se pune sare și piper, după gust. Se lasă […]