Turnuleţe cu legume
1. Orezul se spală într-o strecurătoare cu găuri mici sub jet de apă. Se scurge bine. Se curăţă ceapa și se taie mărunt. Se spală ciupercile și morcovii. Se taie felii subţiri. 2. Se încălzește uleiul într-o cratiţă și se pune ceapa la călit. După ce s-a făcut aurie, se adaugă orezul. Se amestecă până […]
Minestrone
1. Se pune la înmuiat fasolea cu o seară înainte. 2. Se pune fasolea la fiert. 3. Între timp, se curăţă legumele, se spală şi se toacă mărunt 4. După ce a fiert, se aruncă apa respectivă. 5. Se pun toate legumele într-o altă apă şi se dau la fiert. 6. Se condimentează cu sare […]
Gogoşele cu vinete
1. Se coc vinetele, dar nu înainte de a le înţepa cu o scobitoare pentru a nu pocni în cuptor. Se pot verifica dacă sunt coapte apăsându-le cu o furculiţă, iar dacă sunt moi înseamnă că sunt gata. 2. Se scot din cuptor, apoi se ia fiecare vânătă şi se taie în două, pe lung. […]
Bucheţele cu crudităţi
1. Se ia ceapa şi se decojeşte. Apoi se taie pe din două şi se scot toate straturile cu atenţie, pentru a obţine mai multe “cupe”. Acestea se pun în apă cu oţet, sare şi zahăr, şi se pot lăsa câteva ore sau chiar peste noapte. 2. Se pun într-un blender maioneza vegetală cu muştarul, […]
Tartine cu legume
1. Se amestecă făina, alunele de pământ (măcinate în prealabil) şi margarina până se obţine un aluat neted. Se dă la frigider timp de 30 de minute. 2. Se ia varza de Bruxelles şi se fierbe 5 minute în apă sărată. 3. Se spală şi se curăţă morcovii, iar apoi se taie în felii subţiri. […]
Ciorbă de burtă
1. Se taie burta bucăţele mici, astfel încât să poată fi uşor de luat cu lingura. 2. Se spală în cinci ape în care se adaugă câte o lingură de oţet, după care se pune într-o strecurătoare şi se se freacă bine cu două linguri de sare grunjoasă. Se spală sub un jet de apă, […]
Pizza vegetariană
1. Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc și se adaugă drojdia, sarea, apa minerală și uleiul. Compoziția se frământă și se obține o cocă potrivită. Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit. 2. Separat, se pregătesc ingredientele. Se curăță dovleceii, se taie rondele și se călesc în […]
Dovlecei umpluți
1. Se spală și se curăță dovleceii. Se taie și se scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe cu coadă lungă. Până se umplu cu compoziția de carne, se lasă cu gura în jos, să se scurgă pe un prosop absorbant. 2. Se curăță ceapa, se taie solzișori și se călește în ulei atât cât să […]
Ciulama de pui
1. Se spală și se curăță puiul. Se pune să fiarbă în apă cu sare şi se spumează de câte ori este nevoie. 2. Se curăță legumele, se spală și se pun întregi să fiarbă, împreună cu puiul. Se adaugă sare, câteva boabe de piper și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu […]
Ciolan de porc cu varză
1. Se curăţă și se spală varza. Se toacă mărunt și se călește împreună cu ceapa tăiată solzișori, în uleiul de floarea-soarelui. Se condimentează cu sare, piper, cimbru uscat și boia dulce. 2. Varza se lasă să fiarbă la foc mic și, spre sfârșit, se adaugă foaia de dafin, apoi se bagă în cuptor să […]