Bruschete cu roşii
1. Se curăţă usturoiul, se spală şi se taie rondele . Se amestecă apoi cu uleiul de măsline, cimbrul uscat şi sare, după gust. Sosul de usturoi se lasă aproximativ 2 ore la macerat. 2. Separat, se taie bagheta felii potrivite. Feliile se ung cu sosul de usturoi, se aranjează în tavă şi se bagă […]
Mucenici munteneşti
1. Pentru aluatul de mucenici, se cerne făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se pun sarea, drojdia , vanilia, uleiul, apa călduţă şi se frământă câteva minute până se obţine un aluat elastic. Dacă mai este nevoie şi vi se pare coca prea moale, mai presăraţi puţină făină. 2. Aluatul […]
Mucenici moldoveneşti (de post)
1. Margarina şi uleiul se pun într-un ibric să se topească, apoi se lasă câteva minute să se răcească la temperatura camerei. 2. Separat, se pregăteşte maiaua din drojdie, 1-2 linguri de zahăr, o parte din apa călduţă şi o lingură de făină. Maiaua se lasă câteva minute la dospit, timp în care restul de […]
Tocană de legume cu pui
1. Pulpele de pui se condimentează cu piper şi un praf de sare şi se prăjesc în ulei. Se lasă la foc mic ca să nu se ardă, împreună cu 2 cuburi concentrat de găină, folosite ca bază pentru tocăniţă. 2. Separat, se curăţă vinetele şi dovleceii de coajă, se spală, se taie rondele, se […]
Mâncare picantă cu ardei şi cârnaţi
1. Se curăţă ceapa şi ardeii, se spală şi se taie fâşii subţiri. 2. Într-o cratiţă, se toarnă uleiul şi se călesc ardeii şi ceapa, apoi se lasă să fiarbă înăbuşit împreună cu un cub concentrat de legume, folosit ca bază. 3. După ce au fiert se condimentează cu piper şi boia, după gust, se […]
Rulouri de pui cu sparanghel
1. Sparanghelul se spală, se strânge în două trei mănunchiuri şi se pune la fiert, în apă cu sare. Se lasă să dea în câteva clocote şi apoi se scoate să se scurgă. 2. Se curăţă dovleceii şi se taie jumătăţi. 3. După ce s-au pregătit aceste ingrediente, se taie pieptul de pui felii foarte […]
Ardei umpluţi cu orez
1. Se curăţă ardeii, se spală bine şi se lasă să se scurgă cu gura în jos. La fel se curăţă şi roşiile iar miezul se păstrează pentru sos. 2. Separat, se curăţă zarzavaturile, ceapa se taie mărunt, morcovii se rad şi se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă orezul spălat şi se pune […]
Somon cu paste
1. Feliile de somon se spală cu jet de apă rece, apoi se lasă pe un prosop absorbant, la scurs. Se condimentează cu sare şi piper şi se pun în tavă. 2. Se stropesc cu zeamă de lămâie şi cu oţet balsamic, se adaugă vinul amestecat cu apă, foile de dafin şi cimbru şi se […]
Specialitate cu legume coapte
1. Se curăţă şi se spală ardeii. O parte se taie felii, restul se taie bucăţi potrivite. Ceapa se taie rondele şi se freacă cu un praf de sare. 2. Ciupercile se curăţă şi se trec prin câteva jeturi de apă. Se taie rondele potrivite şi, împreună cu ceapa şi ardeii, se condimentează cu sare, […]
Frigărui cu mix mexican
1. Muşchiul afumat de porc se taie felii subţiri, se condimentează cu sare, piper şi boia. Se rulează şi se prinde cu beţele pentru frigărui. 2. Se lasă câteva minute la rece şi, între timp, se alege orezul, se spală în câteva jeturi de apă şi se pune să fiarbă în 600 ml de apă. […]