Fondante parfumate
1. Untul se freacă spumă cu fructoza. Se adaugă laptele condensat, fulgii de ciocolată şi esenţele, nuca de cocos şi fulgii de migdale sau nuca măcinată. 2. Ciocolata neagră se rupe bucăţi şi se pune la topit pe baie de abur. Când s-a topit, se ia de pe foc şi se toarnă peste ea frişca […]
Crochete japoneze
1. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cuburi. Se pun la fiert, până se înmoaie, apoi se pasează ca pentru piure. 2. Într-o tigaie, se pune la încins puţin ulei. Se adaugă ceapa şi se căleşte. Se pune şi carnea tocată și se amestecă bine. Când şi-a schimbat culoarea, se ia de pe […]
Supă de conopidă
1. Conopida se curăţă, se desface bucheţele şi se pune în apă cu sare, timp de o jumătate de oră. Între timp, se curăţă, se spală şi se taie ceapa peştişori. 2. Se toarnă într-o oală 1 l de apă şi se lasă să dea în clocot. Când fierbe, se adaugă conopida, bine clătită în […]
Dulceaţă de zmeură
1. Se spală zmeura, se rup codiţele şi se pune pe o sită să se scurgă, după care se cântăreşte un kilogram. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr, apoi se pun împreună într-o cratiţă. 2. Se scutură cratiţa, astfel încât fructele să se amestece bine cu zahărul şi se lasă apoi la rece, 2-3 ore. […]
Dulceaţă de agrişe
1. Se spală agrişele şi se lasă la scurs, într-o sită. Se cântăreşte un kilogram de fructe şi unul de zahăr, apoi se pun împreună într-o cratiţă şi se lasă la macerat, 3-4 ore. 2. Se dau să fiarbă, la foc mic, 20-30 de minute, până începe să se îngroaşe siropul. Se ia o linguriţă […]
Dulceaţă de rubarbă
1. Se curăţă tijele de rubarbă şi se taie bucăţele cam de 1,5-2 cm, apoi se pun la macerat cu zahăr, de seara până dimineaţa. 2. A doua zi, se scurge siropul lăsat şi se pune la foc potrivit cu esenţa de vanilie. 3. Când începe să se lege, se adaugă bucăţelele de rubarbă macerate. […]
Compot de prune
1. Se curăţă de codiţe şi se spală prunele. 2. Se pun într-o oală mare zahărul, apa, cuişoarele şi batonul de scorţişoară. Se lasă la foc potrivit şi se amestecă până se formează un sirop. Când începe să clocotească, se adaugă prunele, se amestecă cu o lingură în sirop, ca să treacă toate prin sirop […]
Compot de zmeură
1. Se spală bine fructele de zmeură. 2. Într-o cratiţă, se pune la foc zahărul, funzele de mentă, zeama de lămâie şi apa. Se lasă până se formează un sirop. Se adaugă apoi fructele de zmeură şi se lasă să clocotească 10 minute. 3. Se ia cratiţa de pe foc şi se pune compotul fierbinte […]
Compot de pere
1. Într-un vas, se pun la fiert apa, zahărul şi vanilia. Se lasă până se formează un sirop. 2. Perele se curăţă de coajă, se taie felii şi se curăţă de sâmburi. Apoi se pun la fiert în sirop, la foc mic, până se înmoaie. 3. Compotul se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. […]
Compot de piersici
1. Într-un vas, se pun la fiert apa, zahărul şi vanilia. Se lasă până se formează un sirop. 2. Piersicile se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se curăţă de sâmburi, apoi se pun la fiert în sirop, la foc mic, până se înmoaie. 3. Compotul se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. […]