Zacuscă cu ciuperci
1. Se dau toate legumele prin maşina de tocat şi se pun în vase separate, mai puţin gogoşarii care se pun într-o strecurătoare aşezată într-un un bol, pentru a colecta sucul. 2. Ciupercile se pun într-o oală, se acoperă cu apă şi se dau în câteva clocote, apoi se scurg, se trec sub jet de […]
Zacuscă moldovenească
1. Se coc gogoşarii, ardeii şi vinetele, apoi se curăţă şi se lasă la scurs. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit la foc mic, în toată cantitatea de ulei, până când devine translucidă. 2. Separat, se toacă gogoşarii, ardeii, roșiile şi vinetele. Se dau morcovii prin răzătoarea mică, se lasă 10 minute […]
Zacuscă picantă
1. Se coc vinetele, se curăţă şi se lasă să se scurgă în sită. Se coc gogoşarii, se curăţă, se lasă la scurs, se curăţă de seminţe şi se taie în bucăţele. 2. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit în ulei, la foc mic, până când devine transparentă. Se adaugă usturoiul care, […]
Ceapă roşie la borcan
1. Se spală ceapa, se curăţă bine şi se taie rondele. 2. Într-un vas, se pune vinul, oţetul, zahărul, apa şi ardeiul iute, tăiat rondele. Se dau la fiert circa 15 minute. 3. După ce au fiert, se lasă să se răcească. 4. Într-un borcan se aşază rondele de ceapă, printre care se pun câteva […]
Vinete cu usturoi
1. Se spală vinetele cu tot cu coajă şi se taie felii groase (cam de 2-3 degete). Feliile se presară cu sare şi se lasă la scurs câteva ore. După ce s-au scurs bine, se presează, se şterg cu un prosop absorbant de bucătărie şi se pun la prăjit pe ambele părţi în uleiul bine […]
Roşii uscate în ulei de măsline
1. Se aleg roşiile micuţe, cu puţini sâmburi. Se spală bine, se şterg cu şerveţele absorbante şi apoi se taie jumătăţi, pe lung. 2. Se aşază în tava cuptorului, cu pulpa în sus, lăsând spaţiu între ele, să nu se atingă. Se presară cu sare de mare şi puţin piper. 3. Se bagă la cuptorul […]
Murături asortate
1. Se spală legumele şi se lasă să se scurgă de apă pe un prosop absorbant de bucătărie. Legumele care se pun la murat trebuie să fie sănătoase, nepătate şi nelovite. 2. Se curăţă morcovii şi dovleceii şi se taie rondele, conopida se desface bucheţele, se taie cotoarele şi se aşază într-un vas cu apă […]
Gogoşari în oţet
1. Se spală gogoşarii, se curăţă de seminţe şi se taie felii care se aşază într-o oală de inox sau un castron, care să nu oxideze. 2. Separat, se fierbe oţetul nediluat cu sare, zahăr şi piper, la foc potrivit. Când a început să dea în clocot, se ia de pe foc, apoi se toarnă […]
Castraveciori dulci-acrişori
1. Se spală castraveţii şi se aşază în borcane. Se pun la fiecare în borcan câte 10 boabe de piper, 2-3 căţei de usturoi, o foaie de dafin, floare de mărar, o linguriţă boabe de muştar, o linguriţă de sare, una de zahăr, 4 linguri de oţet şi se completează cu apă. 2. Borcanele se […]
Mititei înveliţi în bacon
1. Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot şi se lasă la răcit. Se curăţă de coajă, se taie felii mai mari şi se rumenesc în puţin ulei de floarea-soarelui. 2. Se curăţă usturoiul şi se presară peste cartofii înăbuşiţi, se adaugă […]