Ardei umpluţi cu varză
1. Se rade varza sau se toacă cât se poate de mărunt, se amestecă cu morcovii tăiaţi feliuţe subţiri, se freacă cu sare, piper, se pun foile de dafin, puţin cimbru, câteva frunze de ţelină tocate şi se lasă până a doua zi (sau măcar vreo 6 ore, dacă nu vreţi până a doua zi). […]
Tort alb
1. Pentru foi, se amestecă bine făina cu untul şi amoniacul, apoi se adaugă cele 4 gălbenuşuri, zahărul pudră, smântâna şi, dacă mai e nevoie, puţin lapte. Se frământă puţin până se încorporează toate ingredientele. 2. Se întind 4 foi subţiri, care se coc pe rând pe dosul tăvii (tava unsă cu unt). 3. Pentru […]
Ouă pe pat de piure
1. Se curăţă cartofii de coajă şi se pun la fiert 20 de minute în apă cu sare. Când sunt bine fierţi, se zdrobesc şi se amestecă cu laptele, smântâna, gălbenuşurile şi sarea, până se obţine o pastă omogenă. 2. Se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet un vas termorezistent. Se pune piureul […]
Cartofi cu ouă la cuptor
1. Cartofii se fierb în coajă, iar ouăle se fierb să fie mai tari. Se taie cubuleţe cârnaţii. După ce cartofii sunt fierţi, se decojesc şi se taie rondele, ouăle se taie şi ele tot rondele. 2. Se unge tava cu unt, se pune un rând de cartofi, un rând de ouă şi apoi mezelurile. […]
Saramură de macrou
1. Se frige macroul pe grătar, pe pat de sare, şi se lasă să se frigă bine, astfel încât să se poată întoarce. După ce s-a pătruns, se curăţă sarea în exces de pe peşti. 2. Se coc roşiile şi ardeii pe grătar, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun pe foc mic, într-o […]
Flori de dovlecei umplute
1. Se spală florile şi se curăţă de pistil şi de codiţe. Se taie brânza, ardeiul şi roşiile feliuţe. 2. Separat, se face un aluat ca pentru şniţele (din apă, ouă, condimente şi făină). Se pun în interiorul florilor brânza, roşiile, ardeii şi se dau florile prin aluat. 3. Se aşază florile într-o tavă unsă […]
Sangria
1. Vinul rece se pune într-un recipient (carafă mare de sticlă). Se adaugă zahărul, lămâile tăiate felii, scorţişoara, anasonul, piersicile curăţate de coajă şi căpşunele tăiate bucăţi. Opţional, se adaugă brandy sau coniac. 2. Se amestecă şi se lasă la frigider să se răcească bine. 3. Se pune apă minerală şi se serveşte în pahare […]
Vin de porumbe
1. Se curăţă fructele şi se pun la fiert în apă într-o oală smălţuită. Se lasă până la primul clocot, când plezneşte coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc şi se lasă 48 de ore la rece. 2. Se strecoară sucul prin strecurătoarea cu găuri mari, presând puţin fructele ca să se scurgă […]
Vin de portocale
1. Se spală portocalele şi lămâia. Se înţeapă şi se lasă 4 zile la macerat în vin. 2. Se adaugă alcoolul, zahărul şi cuişoarele. Se amestecă bine şi se scot fructele. Se mai lasă 4 zile la macerat. 3. Se filtrează şi se pune în sticle bine astupate.
Cidru de mere
1. Se curăţă merele de cotor şi de coajă. Se înlătură părţile lovite. Se taie în bucăţele mici şi se clătesc în apă rece în care s-a dizolvat puţină sare de lămâie (pentru a nu se oxida). 2. Fructele se dau prin blender. Se adaugă 200 g la fiecare litru de suc şi se toarnă […]