Salată franţuzească

1. Se fierb ouăle şi se lasă la răcit. Se taie feliile de pâine cubuleţe. Se încing 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, se pun bucăţelele de pâine şi se condimentează cu sare şi piper. Apoi se lasă câteva minute până se fac crocante şi rumene. 2. Se taie roşiile, ardeii, castraveţii, ceapa […]

Miel cu legume

1. Se spală carnea şi se taie bucăţi. Se iau anghinarele, se îndepărtează frunzele, se taie tulpinile (la 3 cm), apoi se împart în jumătate şi se pun în apă cu lămâie. Se ia carnea, peste care se pune ulei şi se codimentează cu sare, boia de ardei, apoi cu usturoiul şi ghimbirul, mărunţite în […]

Desert răcoritor

1. Într-o tavă cu pereţii ceva mai înalţi, se aşază un strat uniform de biscuiţi fărâmiţaţi. 2. Separat, într-un bol, se amestecă brânza de vaci cu mierea, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie, până se obţine o pastă omogenă. 3. Caisele se spală, li se scot sâmburii, apoi se dau prin […]

Supă-cremă de ţelină

1. Legumele se curăţă, se spală, se taie în sferturi şi se pun la fiert, pentru aproximativ o jumătate de oră. 2. Se scot legumele din apă, se scurg şi se trec prin sită sau se pasează ca pentru piure. Se pune piureul într-o oală şi, amestecând continuu, se încorporează zeama în care au fiert. […]

Friptură ţărănească

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se unge bine cu unt. Se condimentează cu cimbru, piper şi tarhon, apoi se aşază într-o tavă încăpătoare pentru friptură. 2. Legumele se curăţă, se spală şi se taie cuburi, apoi se aşază în tavă, în jurul cărnii, împreună cu foile de dafin. 3. Se adaugă […]

Salată săţioasă

1. Înainte de a prepara această reţetă, cu o seară înainte, se pune lintea la înmuiat, în apă rece. A doua zi, înainte de a o pune la fiert, se aruncă apa în care a stat şi se clăteşte bine, în câteva ape. 2. Roşiile se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Ceapa se […]

Carusel de culori

1. Orezul se pune la fiert, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se acoperă vasul în care fierbe şi se amestecă din când în când. Când a fiert, se pune într-o strecurătoare şi se clăteşte sub jet de apă rece. 2. Ardeii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Telemeaua se taie şi ea cubuleţe. […]

Tigaie picantă

1. Legumele şi carnea se curăţă, se spală bine şi se taie fâşii lungi şi cât mai subţiri. Prazul se va tăia mai întâi în 3-4 părţi, în funcţie de cât e de lung firul, apoi fâşii. 2. Într-o tigaie de teflon, se pune la încins uleiul de măsline. Imediat, se adaugă fâşiile de pui, […]

Tartă cu o mie de fructe

1. Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă împreună cu zahărul până devin o spumă galbenă iar, la final, se pun două linguri de apă şi un vârf de linguriţă de praf de copt. 2. Albuşurile se bat spumă, până devin tari. În albuşuri se adaugă gălbenuşurile, treptat, până se înglobează. Apoi se pun, […]

Clătite cu mere

1. Merele se dau pe răzătoarea mare şi se lasă la scurs. 2. Separat, se bat spumă ouăle cu zahărul şi se face un aluat de clătite ceva mai gros. Se adaugă merele rase şi stoarse bine de suc, apoi, adăugând lapte şi făină, se dă consistenţa finală a aluatului. Acesta trebuie să fie mult […]