Salată de pepeni cu vin

1. Toate fructele se ţin în frigider înainte de preparare. 2. Pepenele galben se taie pe lung, cam la două treimi, şi se curăţă de sâmburi. El va fi salatiera în cazul acestui desert. După ce se curăţă, cu ajutorul unei linguri de îngheţată se extrag mici sfere din pulpa pepenelui. Pepenele roşu se taie […]

Pulpă de miel cu lămâie

1. Pulpa de miel se lasă în apă rece, se spală foarte bine, se crestează adânc şi apoi se freacă bine cu sare şi piper. Un vas roman (este important să îl putem pune la cuptor acoperit) se stropeşte pe fund cu ulei de măsline şi se aşază carnea. 2. Lămâile se taie pe lung, […]

Creveţi în sos de vin

1. Creveţii se curăţă de capete şi li se scoate tot învelişul, mai puţin coada (care foloseşte drept “mâner”). Se spală temeinic, se crestează pe lungime pe partea convexă, apoi se scurg şi se stropesc cu puţină zeamă de lămâie. 2. Într-o tigaie cu fundul gros, se încinge uleiul de măsline. Toate ingredientele se pregătesc […]

Macrou cu sos de pătrunjel

1. Într-un blender, se pune sucul de lămâie, uleiul de măsline şi se amestecă bine. Apoi se adaugă tot pătrunjelul, bine tocat, şi se mai agită timp de câteva minute. Este bine ca sosul să fie făcut cu 1-2 ore înaintea peştelui, ca să aibă timp să se macereze. 2. Macroul se curăţă bine şi […]

Sufle de dovlecei

1. Dovleceii se taie în felii subţiri şi se lasă la scurs. 2. Într-o tigaie, se pun câţiva stropi de ulei şi se prăjesc uşor feliile de dovlecei, una câte una, după care se pun la scurs. 3. Separat, într-un castron, se amestecă brânza mărunţită bine cu smântâna şi gălbenuşurile din cele două ouă. În […]

Păstăi picante

1. Păstăile se spală şi se opăresc în apă cu oţet şi sare, după care se scurg bine. Într-o tigaie cu fundul gros, se încinge uleiul şi se căleşte un pic ceapa, tocată fin. 2. Ardeii iuţi se curăţă de seminţe, se toacă extrem de fin şi se pun în ulei, alături de jumătate din […]

Hribi la ceaun

1. Hribii se curăţă bine, pe cât posibil fără a fi scufundaţi în apă. Se taie bucăţi mari. 2. În ceaun, se căleşte ceapa tocată fin până devine aurie. Se adaugă roşiile cojite, tăiate mare. Când s-a stins ceapa cu roşiile, se adaugă hribii şi se pune imediat capacul. 3. Se fierb circa 10 minute, […]

Salată de sfeclă roșie cu pere

1. Sfecla roşie se curăţă pe cât posibil fără a fi ţinută sub apă (la nevoie se clăteşte uşor). Perele se curăţă de mijlocul cu sâmburi. Ambele se taie în tăiţei fini și cât mai lungi. Se amestecă între ele doar la momentul servirii, pentru a nu-şi împrumuta culorile. 2. Într-un borcan, se pune zeama […]

Ciuperci la grătar cu unt și mărar

1. Ciupercile se spală bine, fără a fi udate sub pălării. Se taie codiţele, care se usucă, se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă untul cu codiţele ciupercilor şi se omogenizează. Mărarul se taie mărunt şi se adaugă la sfârşit, fără a se amesteca prea mult. 2. Se umplu pălăriile ciupercilor cu acest amestec […]

Vinete la grill cu oţet

1. Vinetele se taie în felii groase de un centimetru, se aruncă peste ele un praf de sare şi se lasă la scurs de apă. Se prăjesc la grill, pe ambele feţe, în ulei de măsline extravirgin. 2. Usturoiul se toacă mărunt sau se striveşte, iar pătrunjelul se toacă foarte mărunt, după care amândouă se […]